Kijk ‘m zitten… Deze kip met een bierblikje in zijn achterste. Prachtig vastgelegd door Hanna van m o o i a n d e r s. Het ziet er wat komisch uit, maar los daarvan smaakt de kip ook echt heel erg lekker. Door het bier een beetje zoet, maar door de rub ook weer pikant en spicy. Doordat de kip rechtop staat druipt het vet mooi langs het kippetje naar beneden. Dit resulteert in een kip met een krokant jasje die daaronder heerlijk mals is en niet droog, wat al snel gebeurt wanneer je kip bereid.
Dit heb je nodig
… voor 4 personen
1 biologische scharrelkip
1 blikje bier
citroen
3 knoflook tenen
tijm
1 eetl. paprika poeder
1 eetl. geroosterde paprika poeder
1/2 eetl. chilipoeder
olijfolie
peper & zout
Rasp de schil van de citroen en doe deze samen met het sap van een halve citroen in een grote kom waar straks ook de kip in past. Voeg hieraan 2/3 van het blikje bier toe en een scheutje olijfolie. Doe de kip erbij en masseer ‘m maar even goed in. Snijd drie knoflooktenen in dunne reepjes en voeg deze samen met een paar takjes tijm toe aan de kip. Marineer dit minimaal 2/3 uur in de koelkast, maar doe dit gerust veel langer! Het komt de smaak alleen maar ten goede.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng paprikapoeder, geroosterde paprika poeder, chilipoeder en peper & zout. Haal de kip uit de marinade en wrijf deze in met de droge kruiden. Zet de kip op het bierblikje met nog 1/3 bier en plaats deze in een schaal en zet deze onderin de oven.
Laat de kip minimaal 1 tot 1,5 uur in de oven staan. Serveer met een puree van gedroogde tuinbonen, Parmezaanse kaas & munt en geroosterde tomaten. Ook lekker met een aardappelpuree’tje als je niet van tuinbonen houdt.
Fotografie: Hanna de Bruijn @mooianders
Recept: Blije Bietjes
7 thoughts on “Dronken kip”