Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Franse uiensoep

Ik zie dit soepje regelmatig op een menukaart staan en elke keer weer denk ik “dit ga ik snel zelf maken”. En dan vergeet ik het vervolgens weer.. Maar vandaag moest ik weer aan dit heerlijke soepje denken en na een korte speurtocht door mijn keuken kwam ik erachter dat ik alle ingrediënten op voorraad had! Als ik denk aan Franse uiensoep dan denk ik aan de vakanties van vroeger, we gingen als gezin regelmatig naar Frankrijk tijdens de zomervakantie. Ik ben altijd al dol op soep geweest en als we uit eten gingen dan bestelde ik regelmatig deze traditionele uiensoep. Een bruin lichtgebonden soep met zacht gekarameliseerde ui, afgeblust met wijn of sherry en gegratineerd in de oven met het bekende sneetje brood en kaas.

Het geheim van een smaakvolle en traditionele uiensoep is liefde en heel veel geduld. De uien hebben namelijk ruim 30 minuten nodig om zacht te worden en bruin te kleuren. Laat je de uien niet karameliseren dan heb je een waterig soepje met uien. En dat is niet lekker. Voor dit recept moet je je aandacht er dus wel even bijhouden. Ik combineer dit soort gerechten graag met een ander klusje in de keuken. Zo bereid ik ondertussen een ander gerecht of geef ik de inhoud van mijn kasten en lades een schoonmaakbeurt of herindeling.

Maar oke.. Terug naar deze heerlijke soep en de bereidingswijze! 

Dit heb je nodig
… voor een pan soep

7 uien, in halve ringen gesneden
1 eetl. verse tijmblaadjes
olijfolie
roomboter
1,5 liter runderbouillon
peper & zout
1 eetl. bloem
half glas sherry, of rode/witte wijn
sneetjes witbrood
geraspte kaas

Zet een brede pan met dikke bodem op het vuur en doe hier een eetl. olijfolie en een klontje roomboter bij. Voeg de uien toe wanneer de boter gesmolten is en fruit de uien op middelhoog vuur zachtjes aan. Roer regelmatig voor gedurende 10 minuten. De uien beginnen nu zacht te worden. We zijn al op 1/3! Doe de tijm erbij en schep het mengsel regelmatig om en houd het vuur in de gaten. De uien moeten langzaam karamaliseren en mogen niet aanbranden.

Na ongeveer 20 minuten beginnen de uien langzaam te kleuren. Blijf omscheppen tot de uien zacht zijn en een bruin kleuren. Voeg 1 eetlepel bloem toe aan het mengsel en roer dit voor een minuut of wat mee. Voeg dan een half wijnglas sherry toe en laat dit een tweetal minuten langzaam doorkoken. Doe de bouillon bij de soep en breng dit langzaam de kook. Verwarm de oven voor op 230 graden en zet de oven op grillstand.

Snijd de sneetjes brood en rasp de kaas. Doe de soep in ovenvaste soepkommen en leg in elk kommetje een sneetje brood met daarop een handje geraspte kaas. Zet de soepkommen voor ongeveer 8 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is en de soep borrelt.

 

 

One thought on “Franse uiensoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.