Ik keek laatst met een schuin oog naar Pluims Eetbare Wereld terwijl ik ondertussen aan het werk was, tot ik ergens in de verte de woorden “Friese stamppot” hoorde. Ik was meteen afgeleid, want zoals jullie misschien al weten ligt mijn roots in Friesland. Hier ben ik 30 jaar geleden geboren in een super mooi en idyllisch dorpje. 400 inwoners, heel veel mooie vrijstaande huizen uit begin 1900 en fantastisch wijds uitzicht op weilanden en koeien.
Afgelopen jaar bracht ik samen met mijn zus een bezoekje aan ons geboortedorpje. Voor mij 1 grote ontdekkingstocht, want ik heb helaas geen herinneringen aan mijn twee jaar in Friesland. Hoe gek het misschien ook klinkt, ik voelde me er meteen thuis. Ik genoot zo intens van de rust, de sfeer en de romantische straatjes. Stiekem hoop ik ooit, als ik echt groot ben, in een mooi boerderijtje te mogen wonen. Ik zie het al helemaal voor me; moestuin, kippetjes, een hond en een paar katten.
Maargoed, even terug weer naar het eten. De Friese sla stamppot had ik nog nooit gegeten, maar leek me meteen erg lekker. Op tv werd deze stamppot gecombineerd met Japanse invloeden, want er werd in sojasaus gemarineerde paling bij geserveerd. De paling laat ik in dit gerecht weg, de krokant gebakken spekjes vind ik persoonlijk meer dan voldoende. Een zomerse stamppot die binnen no time op tafel staat. Ik hou ervan! Deze stamppot heeft iets weg van een andijviestamppot, maar door het toevoegen van het sap van een citroen krijgt dit gerecht een hele frisse noot. Heerlijk bij de wat vettige en zoute uitgebakken spekjes.
Friese zomerse sla stamppot
Print receptIngrediƫnten
- 500 gram kruimige aardappels
- 2 little gem sla
- spekblokjes
- 1 citroen
- 3 stengels bleekselderij
- 1 sjalotje
- olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het
Schil de aardappels en snijd deze in stukjes. Kook de aardappels in 15 minuten gaar in wat water met zout.
Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de spekblokjes krokant.
Snijd ondertussen de bleekselderij, sla en sjalot fijn.
Giet de aardappels af en stamp deze met het sap van een citroen fijn. Giet het vet van de spekjes bij de aardappels en meng goed door elkaar.
Meng de bleekselderij, sla en sjalot door de aardappels en breng op smaak met peper en zout.
Eetsmakelijk!
3 thoughts on “Friese zomerse sla stamppot”