Groente

Friese zomerse sla stamppot

stamppot

Ik keek laatst met een schuin oog naar Pluims Eetbare Wereld terwijl ik ondertussen aan het werk was, tot ik ergens in de verte de woorden “Friese stamppot” hoorde. Ik was meteen afgeleid, want zoals jullie misschien al weten ligt mijn roots in Friesland. Hier ben ik 30 jaar geleden geboren in een super mooi en idyllisch dorpje. 400 inwoners, heel veel mooie vrijstaande huizen uit begin 1900 en fantastisch wijds uitzicht op weilanden en koeien. 

Afgelopen jaar bracht ik samen met mijn zus een bezoekje aan ons geboortedorpje. Voor mij 1 grote ontdekkingstocht, want ik heb helaas geen herinneringen aan mijn twee jaar in Friesland. Hoe gek het misschien ook klinkt, ik voelde me er meteen thuis. Ik genoot zo intens van de rust, de sfeer en de romantische straatjes. Stiekem hoop ik ooit, als ik echt groot ben, in een mooi boerderijtje te mogen wonen. Ik zie het al helemaal voor me; moestuin, kippetjes, een hond en een paar katten. 

Maargoed, even terug weer naar het eten. De Friese sla stamppot had ik nog nooit gegeten, maar leek me meteen erg lekker. Op tv werd deze stamppot gecombineerd met Japanse invloeden, want er werd in sojasaus gemarineerde paling bij geserveerd. De paling laat ik in dit gerecht weg, de krokant gebakken spekjes vind ik persoonlijk meer dan voldoende. Een zomerse stamppot die binnen no time op tafel staat. Ik hou ervan! Deze stamppot heeft iets weg van een andijviestamppot, maar door het toevoegen van het sap van een citroen krijgt dit gerecht een hele frisse noot. Heerlijk bij de wat vettige en zoute uitgebakken spekjes. 

 

Friese zomerse sla stamppot

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten

 • 500 gram kruimige aardappels
 • 2 little gem sla
 • spekblokjes
 • 1 citroen
 • 3 stengels bleekselderij
 • 1 sjalotje
 • olijfolie
 • peper en zout

Zo maak je het

1

Schil de aardappels en snijd deze in stukjes. Kook de aardappels in 15 minuten gaar in wat water met zout.

2

Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de spekblokjes krokant.

3

Snijd ondertussen de bleekselderij, sla en sjalot fijn.

4

Giet de aardappels af en stamp deze met het sap van een citroen fijn. Giet het vet van de spekjes bij de aardappels en meng goed door elkaar.

5

Meng de bleekselderij, sla en sjalot door de aardappels en breng op smaak met peper en zout.

6

Eetsmakelijk!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Weekmenu 13 – Blije Bietjes
  25 maart 2018 at 16:04

  […] Maandag – Friese sla stamppot  […]

 • Reply
  Weekmenu 24 – Blije Bietjes
  10 juni 2018 at 16:37

  […] Dinsdag – Friese zomerse sla stamppot […]

 • Reply
  Weekmenu 28 – Blije Bietjes
  9 juli 2018 at 13:22

  […] Dinsdag – Friese zomerse sla stamppot […]

 • Laat een bericht achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Blije Bietjes houdt eigenlijk niet van zoete koekjes, maar verzamelt wel digitale cookies. Vind je dat OK?