Wanneer het buiten warm is (en dat is het de afgelopen tijd best vaak geweest) dan is het belangrijk om zoveel mogelijk water te drinken. Het helpt mij altijd om een grote karaf op tafel te zetten en deze te vullen met limoen en munt. Zo drink je toch heel snel een litertje water weg. Maar soms ben ik het water even beu en heb ik zin in iets anders. En dan is deze zelfgemaakte gembersiroop een goed alternatief.
Ik ben namelijk gek op gember! Zo maakte ik ook al eens eerder gemberbier (zonder alcohol) klaar. Deze keer kies ik voor siroop, maar dan wel eentje met minder suiker. Het “nadeel” is dat de gembersiroop niet mega lang houdbaar blijft (suiker zorgt ervoor dat de siroop minder snel bederft), maar dat vind ik niet erg. Dit gaat toch wel op. En een beetje suiker daar ben ik niet bang voor. Dit is een beter alternatief dan bijvoorbeeld een glas cola.
Hoeveelheid suikerklontjes per glas:
- Coca Cola: 6 suikerklontjes
- Chocomel: 7 suikerklontjes
- Redbull: 6,5 suikerklontjes
- Roosvicee: 5,5 suikerklontjes
- Taxi: 4 suikerklontjes
- Appelsap: 5 suikerklontjes.
1 suikerklontje bevat 4 gram suiker. In de gembersiroop die ik maak (500 ml) verwerk ik 300 gram suiker. Dat lijkt heel veel, maar van deze siroop heb je slechts een heel klein laagje nodig wat je vervolgens aanlengt met water. Ik ben niet zozeer op zoek naar een zoete siroop en vind de smaak van de gember veel belangrijker. Doordat ik ruim 300 gram gember rasp krijgt deze siroop een intense gembersmaak en hierdoor heb je maar super weinig siroop nodig. Een dun laagje van ongeveer 0,5 tot 1 cm is al voldoende. Vul je glas vervolgens met ijskoud water, ijsblokjes en wat blaadjes munt. Dit is een heerlijk verfrissend drankje en ideaal voor een warme zomerdag!
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Gembersiroop
Print receptIngrediƫnten
- 500 ml water
- 300 gram suiker
- 300 gram verse gember
Zo maak je het
Rasp de gember fijn.
Doe het water samen met de suiker in een pan en breng dit aan de kook totdat de suiker is opgelost.
Zet het vuur vervolgens uit en voeg de gember toe. Laat 15 minuten intrekken en afkoelen.
Zeef de siroop vervolgens 2 keer en giet de siroop vervolgens in een gesteriliseerde fles.
Laat de siroop afkoelen en zet deze vervolgens in de koelkast.