Vis

Gerookte makreel

Huisgerookte verse makreel

Het roken van verse vis lijkt misschien een lastig karwei, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Ben je niet in het bezit van een rookoventje, laat je dan vooral niet tegenhouden. Je maakt namelijk binnen no time je eigen rookoventje met een braadslede, druiprekje en aluminium folie. 

Zelf roken is leuk, maar natuurlijk ook veel verser, smaakvoller en goedkoper dan de gerookte vis die je bij de visboer of supermarkt koopt. Daarnaast weet je zeker dat er geen extra conserveringsmiddelen zijn toegevoegd.

Wat heb je nodig?

Verse makreel, schoongemaakt (dus alle ingewanden eruit)
Water
Zout
Rookmot
Peperkorrels
Rookoven of braadslede, druiprekje en aluminium folie

Voordat je de makreel kunt roken moet deze eerst een aantal uurtjes badderen in pekelwater. Het pekelwater (water met veel zout) zorgt ervoor dat je makreel langer houdbaar is, maar geeft ook extra smaak aan de vis. Het hoofdbestanddeel is zout, maar je kunt natuurlijk ook laurier, peperkorrels of andere kruiden toevoegen. Ik gebruik voor een makreel van ongeveer 350 gram 1 liter koud water en ongeveer 100 gram zout. Spoel de reeds schoongemaakte makreel schoon onder de kraan en leg de vis vervolgens voor ongeveer 2 uur in het pekelwater.

Dep de vis hierna droog en zet je rookoventje op het fornuis samen met 1,5 eetlepel rookmot en 2 peperkorrels. Leg de makreel in het rookoventje en sluit deze af. Heb je geen rookoven dan zet je de braadslede op het vuur en strooi hierin 1,5 eetlepel rookmot en de peperkorrels. Leg hier bovenop het druiprekje met daarop de makreel. Met een aantal lagen aluminium folie sluit je de braadslede af. Laat nog een kleine opening zodat je weet wanneer het rookproces start. Draai hierna het vuur laag en bedek de braadslede helemaal af zodat er geen rook meer kan ontsnappen.

Een makreel van c.a. 350 gram heeft ongeveer 30-40 minuten rooktijd nodig. Laat de vis vervolgens afkoelen en verwijder hierna het velletje en de graten.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Huisgerookte makreel salade | Blije Bietjes
  9 september 2015 at 18:33

  […] Voordat je aan de salade gaat beginnen moet je de makreel roken. De voorbereidingen hiervoor tref je ongeveer 3,5 uur van tevoren want de makreel moet eerst een tijdje pekelen (in het zoute water badderen) voordat ‘ie gerookt kan worden. Het pekelbad zorgt ervoor dat je de vis langer kunt bewaren en het zoute water geeft natuurlijk extra smaak aan de vis. Je kunt aan het pekelwater ook kruiden toevoegen zoals dille,  . Hoe je de makreel moet roken met óf zonder rookoven lees je hier. […]

 • Reply
  Salade van roodlof, biet en makreel – Blije Bietjes
  14 februari 2016 at 13:30

  […] thuis kunt roken, ook als je niet over een rookoven beschikt. Hoe je dat precies doet lees je hier. Terug naar de salade. Die maak je […]

 • Reply
  Salade met gerookte kip en avocado – Blije Bietjes
  25 februari 2016 at 21:47

  […] al een tijdje ingepikt om verschillende mooie producten mee te roken. Zo rookte ik al eens eerder makreel, maar vandaag ging ik aan de slag met kip. Eigenlijk gelden hier dezelfde spelregels. Voordat je […]

 • Laat een bericht achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Blije Bietjes houdt eigenlijk niet van zoete koekjes, maar verzamelt wel digitale cookies. Vind je dat OK?