Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Huisgerookte makreel salade

Huisgerookte makreel salade met citrus dressing, gemarineerde venkel en gedroogde tomaatjes

Dit recept is echt het proberen waard! Het is zo lekker licht en fris van smaak dat je ervan kan blijven eten. Wat je ook ongegeneerd kan doen want deze salade is hartstikke licht – op de makreel na dan- maar gezonde vetten zijn goed voor ons lichaam en geest, dus snoepen maar! Heb je geen rookoventje, geen enkel probleem, deze knutsel je namelijk heel eenvoudig zelf in elkaar. Lees hier hoe. 

Ingrediënten

Voor de salade:
spinazie
een halve venkel, in dunne reepjes (en bewaar wat van het venkelloof, dit is lekker!)
kleine trostomaatjes of cherrytomaatjes
dille

Voor de marinade en dressing:
Het sap van 1 sinaasappel
Rasp van een halve sinaasappel
Rasp van een biologische citroen
Sap van halve citroen
Knoflook, in schijfjes gesneden
Olijfolie, het liefst met een peppertje erin

Voordat je aan de salade gaat beginnen moet je de makreel roken. De voorbereidingen hiervoor tref je ongeveer 3,5 uur van tevoren want de makreel moet eerst een tijdje pekelen (in het zoute water badderen) voordat ‘ie gerookt kan worden. Het pekelbad zorgt ervoor dat je de vis langer kunt bewaren en het zoute water geeft natuurlijk extra smaak aan de vis. Je kunt aan het pekelwater ook kruiden toevoegen zoals dille,  . Hoe je de makreel moet roken met óf zonder rookoven lees je hier.

Als je de makreel in zijn badje hebt gelegd is het tijd om de venkel te marineren. De marinade maak je van het sap van 1 sinaasappel, 2 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit, wat citroenrasp en knoflook. Meng de marinade en leg de venkel reepjes in de marinade en laat dit in de koelkast ruim 3,5 uur marineren.

In dit recept maak ik gebruik van gedroogde tomaatjes. Deze kun je in de supermarkt kopen, maar daar kom ik niet meer, dus droog ik ze zelf. Hoe eenvoudig dit is lees je hier.

Voor de salade meng je de spinazie met de venkel, de marinade, wat citroensap, de gedroogde tomaatjes en makreel door elkaar. Voeg peper en zout toe en garneer met wat dille, venkelloof en de rasp van een sinaasappel.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.