Om eerlijk te zijn ben ik helemaal niet zo dol op bloemkool. Ik vind de smaak behoorlijk weeïg, maar daar kun je natuurlijk heel eenvoudig iets aan doen door de smaak te beïnvloeden door verschillende kruiden toe te voegen. De keuze voor deze Indiase bloemkoolsoep was dus snel gemaakt. Ik ben namelijk dol op de Indiase keuken. En dan in het bijzonder vanwege al die heerlijke kruiden die in verschillende gerechten worden gebruikt. Mijn vijzel maakt overuren, ik vind het namelijk fantastisch om zelf mijn eigen kruidenmengsel samen te stellen. De hoeveelheid potjes aan kruiden puilt mijn keukenkastjes uit, want waar ik ook kom, als ik iets zie wat nog niet in mijn kruidenvoorraad voorkomt dan moet ik het gewoon hebben.
De ene vrouw heeft dat met kleding of luchtjes, deze Blije Biet heeft dat met (o.a.) kruiden (ik moet natuurlijk wel eerlijk blijven). Mijn tip is dan ook om lokale kruiden in te slaan wanneer je op vakantie bent. Deze zijn vaak veel goedkoper, maar ook veel intenser van smaak. Kruiden die de Indiase keuken typeren zijn o.a. koriander, peper, kurkuma, kardemom, foelie, chili, komijn en gember. En daar kun je verrassend veel verschillende smaaksensaties mee creëren.
Deze keer maakte ik een kruidenmengsel van komijnzaad, mosterdzaad, een paar gedroogde chili pepertjes voor de kick en korianderzaad. De helft van dit kruidenmengsel heb ik met wat neutrale olie gemengd en door de bloemkool gehusseld. De bloemkool heb ik vervolgens in de oven geroosterd. Hierna heb ik er een super lekker soepje van gemaakt, die ik samen met kikkererwten, yoghurt en koriander afmaak. Zo tover je binnen no time een heerlijk en rijkgevulde bloemkoolsoep op tafel. Ready to cook?
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Indiase bloemkoolsoep
Print receptIngrediënten
- 1 bloemkool
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- verse koriander
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel mosterdzaad
- 3 gedroogde chili pepers (of 1 verse Spaanse peper)
- 1 liter groentebouillon
- 1 blik kikkererwten
- griekse yoghurt
- paprikapoeder
- neutrale olie
- peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vijzel de koriander, komijn en mosterdzaad samen met de gedroogde chilipepers fijn.
Snijd de bloemkool in roosjes.
Meng de helft van het kruidenmengsel door 3 eetlepels neutrale olie en hussel de bloemkool hier doorheen.
Doe de bloemkool in een ovenschaal en rooster deze 30 minuten in de oven.
Snipper hierna de ui en knoflook fijn.
Verwarm wat olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook langzaam aan.
Voeg de overige helft van het kruidenmengsel toe.
Giet ondertussen de kikkererwten af.
Voeg de bloemkool toe, samen met de bouillon en de helft van de kikkererwten, en breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep vervolgens fijn met een staafmixer. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Roer de overige helft van de kikkererwten door de soep.
Snijd vervolgens de koriander fijn.
Schenk de soep in een soepbord en garneer met fijngesneden koriander, een lepel Griekse yoghurt en een snufje paprikapoeder.
Eetsmakelijk 🙂