Orzo betekent in het Italiaans gerst. Wanneer gerst gepeld en geslepen wordt noem je het parelgort en gort is terug van weggeweest! Dit oergraan is samen met tarwe het oudste graan gewas. Echt spannend klinkt het niet he? “Zo droog als gort… Tot gort koken”. Toch heeft parelgort een bijzondere nootachtige smaak en is perfect om risotto mee te maken omdat het na het koken nog steeds zijn structuur en bite behoudt.
Vandaag verwerk ik de parelgort in deze snelle Italiaanse groentesoep. Lekker makkelijk en ook nog eens licht. Gooi alle restjes groente in de pan en je bent al over de helft. Succes!
Dit heb je nodig
… voor 1 pan soep
1,5 liter groentebouillon
1 winterwortel, in blokjes gesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
2 tomaten, fijngesneden
een halve prei, in ringen
een half bosje fijngesneden bladpeterselie
een half bosje fijngesneden selderij
2 ons spek, in blokjes
1 eetl. oregano
1 eetl. tijm
2 handen parelgort
peper & zout
2 eetl. olijfolie
Verwarm de helft van de olie in de pan en bak hierin de spekjes voor een paar minuten aan. Haal de spekjes uit de pan en zet opzij. Verhit in dezelfde pan 1 eetl. olijfolie en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de courgette en wortel toe en bak dit 5 minuten mee tot de courgette zacht is en begint te verkleuren. Voeg de tomaten, gort, oregano en tijm toe en bak dit nog even 2 minuten mee. Schenk de bouillon in de pan en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur zacht en laat de soep met de deksel op de pan 30 minuten pruttelen. Doe de spekjes terug in de soep en verwarm deze nog even mee.
Breng de soep indien nodig op smaak met peper & zout en serveer met wat platte peterselie en selderij. Eetsmakelijk!