Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Marokkaanse harira soep

Deze goedgevulde en kruidige harira soep vol verschillende smaken wordt in Marokko veel gegeten tijdens de ramadan. Dit jaar deed ik uit nieuwsgierigheid voor het eerst een dagje mee met de ramadan. Ik was namelijk heel erg benieuwd hoe mijn lijf zou reageren op geen eten en drinken. Een dagje niet eten zou ik wel overleven, maar hoe is het om ruim 22 uur lang niet te drinken? Toen ik ‘s morgens vroeg wakker werd liep ik automatisch naar de keuken om mijn Nespresso aan te zetten. Grappig, dat is namelijk echt routine voor mij. Ik heb namelijk ooit eens bedacht dat ik niet wakker kan worden zonder koffie. Onzin natuurlijk.

Hoe verliep de dag?

Ik had voor die dag een hoop werkzaamheden verzameld zodat ik genoeg afleiding zou hebben. Tegen een uurtje of vier had ik mijn hele to do lijst afgewerkt en begon ik geestelijk en lichamelijk in te kakken. Je merkt echt dat je minder scherp bent wanneer je niets eet en drinkt. Een filmpje of een goed boek zorgt voor wat afleiding, veel energie om allerlei klusjes in huis te doen heb je namelijk ook niet echt. Ik voelde me een beetje verdoofd. Om 8 uur ‘s avonds begon ik me echt enorm te verheugen op het weer kunnen drinken en eten en die laatste twee uur vond ik dan ook het zwaarst. De tijd kroop echt voorbij.

Het menu voor deze avond had ik in mijn hoofd al helemaal samengesteld. Om 10 uur zou ik beginnen met heel veel drinken, daarna een harira soepje als voorgerecht, een biefstuksalade als hoofdgerecht en als ik dan nog trek zou hebben dan zou ik wat vers fruit nemen.

Toen het ein-de-lijk 10 uur was deed ik eerst een klein vreugdedansje in de keuken en begon toen met een glas ijskoud water. Ik had gedacht dat ik meteen een liter water zou drinken, maar na 1,5 glas had ik een “soort van” genoeg. Heel raar. Mijn harira soepje had ik al opgewarmd en daar begon ik mee. Zooo fijn om weer iets in je mond te hebben! Alleen zoals het met het drinken ging, zo ging het ook met het eten. Na mijn soepje had ik echt genoeg en dat vond ik toch wel teleurstellend. Juist omdat ik me de hele dag zo verheugd had op het weer kunnen eten. De biefstuk salade heb ik dus maar niet meer gemaakt. Wel heb ik nog 1,5 glas water gedronken en ben toen doodmoe op bed geploft en in slaap gevallen.

Ik heb enorm veel respect voor iedereen die dit een maand lang doet. Een dagje is natuurlijk niet te vergelijken met een maand lang vasten. Daarnaast ben ik na het eten meteen naar bed gegaan, terwijl dit ook niet gebruikelijk is. Het vasten zal ik jullie niet zo snel aanraden, maar deze rijkgevulde soep daarentegen wel!

Marokkaanse harira soep

Print recept
Aantal personen: 3 liter soep Bereidingstijd: 1,5 uur

Ingrediƫnten

 • 350 gram kalfsvlees, in blokjes gesneden
 • 2 kopjes linzen
 • 2 kopjes geweekte kikkererwten
 • 2 uien, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook
 • klein blikje tomatenpuree
 • 1 pakje tomatensap
 • 3 tomaten, in kleine blokjes gesneden
 • platte peterselie (half bosje)
 • koriander (half bosje)
 • selderij (half bosje)
 • 1 bouillonblokje (rundvlees)
 • 3 liter water
 • 2 eetlepels bloem
 • olijfolie
 • Kruiden
 • 1 eetlepel zout
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 0,5 eetlepel zwarte peper
 • 0,5 eetlepel komijn
 • 0,5 eetlepel gemberpoeder
 • 0,5 eetlepel karwijzaadjes
 • 0,5 eetlepel kurkuma
 • snufje kaneel
 • Week de kikkererwten eerst een nachtje in een pan met water.

Zo maak je het

1

Verhit wat olijfolie in een grote soeppan en bak hierin het kalfsvlees aan tot deze bruin begint te kleuren.

2

Voeg vervolgens de gesneden ui toe en fruit een paar minuten aan tot deze glazig ziet.

3

Voeg dan de knoflook toe en fruit deze een minuutje mee. Voeg vervolgens alle kruiden toe en bak dit even kort aan tot de aroma's vrijkomen.

4

Snijd ondertussen de peterselie en koriander fijn en doe deze in de pan samen met een klein blikje tomatenpuree. Roer alles goed door elkaar en bak de tomatenpuree 2/3 minuutjes mee.

5

Voeg dan de geweekte kikkererwten, linzen en de fijngesneden tomaat toe samen met een pakje tomatensap. Meng door elkaar en voeg dan 3 liter water toe.

6

Breng aan de kook en laat dit vervolgens op laag vuur ruim een uur pruttelen.

7

Snijd de selderij fijn en meng 2 eetlepels bloem met wat van de bouillon. Meng dit goed door elkaar tot je geen klontjes meer ziet.

8

Voeg het bloempapje toe aan de soep en kook dit 5 minuutjes mee.

9

Voeg de fijngesneden selderij toe en serveer de soep meteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.