Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Mexicaanse soep met pit

Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen ben ik een groot fan van soep. Een langzaam getrokken bouillon, een Surinaamse soato of een rijk gevulde Hollandse erwtensoep. Ik lust het allemaal! Wat ik zo fijn vind aan het bereiden van soep is dat ik er een heleboel groente in kwijt kan en het een ideaal gerecht is wanneer je het even rustig aan wilt doen en budget wilt koken. Ik maak vaak een pan van 1,5 liter klaar, wat overblijft gaat in bakjes de vriezer in en gebruik ik op inspiratieloze avonden of wanneer ik geen tijd heb om te koken. Soep is natuurlijk ook een ideaal gerecht wanneer je een dag geen vlees wilt eten. Er zijn namelijk talloze soepgerechten zonder vlees te bedenken, zoals deze Mexicaanse soep met pit. En geloof me, het vlees mis je echt niet!

Het leuke van deze soep is dat je de bouillon trekt van rode pepers die je vooraf langzaam laat drogen in de oven. De inhoud van de soep (tomaten, geroosterde paprika, ui en knoflook) pureer je samen met de bouillon en de pepers glad en bak je vervolgens aan in een pan. Soep 2.0 bereid je dus zo!

De soep vul je aan met krokant gebakken reepjes tortilla, avocado en koriander. Als je koriander nou echt niet lekker vindt dan kun je het prima vervangen door peterselie. 

Dit heb je nodig
… voor 1 pan soep

3 rode paprika’s
1 tot 2 rode pepers (ben je niet gewend met het gebruik van rode peper, dan adviseer ik je om 0,5 – 1 rode peper te gebruiken)
4 grote vleestomaten
1 ui, fijngesneden
1 flinke teen knoflook
1 avocado
1 bosje koriander, steeltjes fijngesneden, blaadjes apart
200 ml. water
200 ml. groentebouillon
2 tortilla wraps
olijfolie
zonnebloemolie
peper & zout

Zet de oven op 250 graden en op grill stand. Leg de paprika’s op een bakplaat met bakpapier en blaker de paprika’s zwart in de oven. Je moet de paprika’s regelmatig een kwartslag draaien. Wanneer de paprika’s een zwart velletje hebben gekregen doe je ze in een plastic zakje. Leg de paprika’s opzij en laat deze afkoelen.

Zet de oven terug op 120 graden en droog de rode peper(s) in ongeveer 1,5 – 2 uur. Draai de pepers regelmatig om. Het lijkt allemaal veel werk, maar in principe heb je er weinig omkijken naar. Als je het roosteren van de paprika’s iets teveel van het goede vindt, dan kun je ook geroosterde paprika in een pot kopen. Maar zelf maken blijft natuurlijk wel veel lekkerder.

Doe de peper(s) in een pan met een laagje (200 ml) water en breng dit aan de kook. Laat dit voor ongeveer 20 minuten op laag vuur koken. Verwijder het velletje van de paprika en verwijder ook de zaadlijsten. Snijd de paprika in stukken en doe deze samen met het vrijgekomen sap terug in een pan. Snijd de tomaten, ui en knoflook fijn en doe deze samen met de steeltjes koriander in de pan bij de paprika’s. Pureer dit met behulp van een staafmixer fijn en voeg langzaam de peperbouillon inclusief de peper(s) toe. Pureer opnieuw. Bak het mengsel aan in een grote pan met een drupje olijfolie gedurende 10 minuten. Voeg hierna de groentebouillon toe tot de soep de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd 2 tortilla wraps in dunne reepjes en bak deze in een koekenpan met olie goudbruin. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Snijd een avocado in blokjes. Serveer de soep in een kom en garneer met de krokant gebakken tortilla reepjes, avocado en koriander blaadjes.

 

 

2 thoughts on “Mexicaanse soep met pit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.