Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Miso soep

De miso soep ken ik vooral van de – op 1 hand te tellen – keren dat ik sushi ging eten. Op de een of andere manier houd ik gewoon niet zo van sushi. En wanneer ik dat aan mensen vertel dan word ik heel erg vaak raar aangekeken. Tsja, ik weet ook niet wat het is. Of ik ben gewoon een beetje raar, of ik heb nog nooit goede sushi gegeten. Een poke bowl is meer aan mij besteed. En vooral die van Ingrid Ruijgrok die regelmatig in de Kaapse Kitchen staat is favoriet. 

De keren dat ik dus sushi at bestelde ik ook miso soep. Ik ben namelijk dol op soep en dit soepje is heerlijk licht, stilt de hartige trek en zit vaak vol gezonde voedingsstoffen. Miso soep wordt dus gemaakt van miso. Miso is een, op natuurlijke wijze, gefermenteerd mengsel van sojabonen, zout en koji (een soort schimmel). Hoe miso precies smaakt is lastig uitleggen, want de smaak van miso is behoorlijk complex en er is eigenlijk niets waarmee je deze smaak kunt vergelijken. Door de fermentatie krijgt de miso een unieke, hartige en intense smaak. Ook wel umami genoemd; een van de vijf basissmaken naast zout, zuur, bitter en zoet. 

Combineer je miso met dashi dan krijg je helemaal een smaakexplosie. Dashi is Japans voor “bouillon” en kan van verschillende ingrediënten gemaakt worden, maar de meestvoorkomende variant is ichiban dashi, gemaakt van bonito vlokken (bonito is een gedroogde tonijnsoort) en kombu (zeewier). Ik had onlangs bij de Toko dashi in poedervorm gekocht, maar ik ga ook zeker eens aan de slag met het zelf maken van dashi. 

Voor mijn miso soep kies ik voor een rijk pallet aan groenten. Ik kocht op de markt een kleine paksoi, kastanje champignons, rode peper en lente ui. In de vriezer had ik nog edamame boontjes liggen, dus dit leek mij een perfecte vulling voor mijn miso soep. En weet je wat zo fijn is? Dit soepje heb je binnen 15 a 20 minuten op tafel staan. Heerlijk als lunchgerecht, maar ook als starter voor een (Japans) avond diner. Zonder sushi in my case 😉 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Miso soep

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 mini paksoi
  • een handvol kastanje champignons, in vieren gesneden
  • bosui, in dunne ringetjes gesneden (incl. het groen)
  • 1 schaaltje edamame boontjes
  • 1 rode peper, in dunne ringen gesneden
  • 1 zakje dashi
  • 2 eetlepels miso
  • 1,5 liter gekookt water
  • sojasaus
  • versgemalen peper

Zo maak je het

1

Kook allereerst 1,5 liter water in de waterkoker.

2

Snijd de kastanje champignons in vieren. Maak de paksoi schoon en snijd het harde gedeelte in reepjes. Houd het groen apart en snijd dit in de lengte in reepjes.

3

Giet 1 liter water in een soeppan en voeg 1 zakje dashi toe. Roer goed door elkaar.

4

Schenk een laagje water in een steelpan en meng dit samen met ongeveer 4 eetlepels sojasaus. Voeg de champignons toe en laat zachtjes koken tot de champignons beetgaar zijn. Zet het vuur vervolgens uit.

5

Meng de miso met de dashi.

6

Voeg dan de paksoi toe en laat deze 5 minuten meegaren. Let op: breng de soep niet meer aan de kook zodra de miso erin zit. Hierdoor verliest de miso zijn smaak.

7

Voeg vervolgens de champignons toe (zonder kookvocht). Voeg ook de edamame boontjes en het blad van de paksoi toe voor 5 minuten.

8

Proef, en breng de soep indien nodig verder op smaak met versgemalen peper.

9

Schenk de miso soep in kommen en garneer met de fijngesneden bosui en rode peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.