Sauzen, curry & chutney

Pittige pompoen chutney

Pompoen chutnet

Zoals je wellicht al hebt gezien maakte ik onlangs een heerlijke salade met geroosterde pompoen en feta kaas van Booij Kaasmakers. De pompoen die ik had ingeslagen bleek iets aan de grote kant, dus ik hield een halve pompoen over. Zonde natuurlijk om weg te gooien, en ik ben nou eenmaal niet zo’n groot fan om twee dagen hetzelfde te eten. Dus dan is inmaken een fantastisch alternatief om je producten langer te bewaren. Ik koos voor deze heerlijke pittige pompoen chutney. 

Chutney is een hartige variant van jam en wordt ook op precies dezelfde wijze bewaard. Chutney komt oorspronkelijk uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Chutney maak je van vruchten of van groenten. Hieraan worden verschillende kruiden en smaakmakers toegevoegd. Denk aan azijn, gember, knoflook, korianderzaad, rode peper, ui en komijnzaad. Een chutney herken je aan de unieke scherpe, zoete maar ook zure smaak. Ik ben er dol op en maakte al eens eerder een mangochutney. Deze chutney is nog steeds een van mijn lievelings, maar deze pompoen chutney komt op een goede tweede plaats. Lekker bij een boterham met kaas of bij een gerecht met rijst.

Maak vooral lekker veel. Je kunt het namelijk mega lang bewaren. Of nog leuker: familie of vrienden mee verrassen 🙂 Niet zo dol op het gebruik van heel veel pepers? Dan kun je de lomboks ook uit het recept halen. 

Pittige pompoen chutney

Print recept
Aantal personen: 3/4 potjes Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram pompoen
  • 1 duimlengte gember
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 uien
  • 3 kleine lombok pepers (gedroogd)
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel kaneel
  • 150 ml azijn
  • 3/4 eetlepels bruine suiker
  • olijfolie

Zo maak je het

1

Schil de pompoen en snijd deze in kleine blokjes.

2

Schil de uien en snijd deze in halve dunne ringen.

3

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de pompoen en uien zachtjes aan.

4

Snijd de peper in fijne ringen.

5

Voeg na 5 minuten de knoflook en rode peper toe. Fruit zachtjes aan.

6

Doe de lombok en de kruiden in een vijzel en maal dit fijn.

7

Doe het kruidenmengsel bij de pompoen en roer alles goed door.

8

Voeg vervolgens de suiker en de azijn toe. Breng alles aan de kook en zet het vuur daarna zachtjes.

9

Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de pompoen helemaal gaar is.

10

Giet het mengsel in steriele potjes en sluit deze goed af.

11

Je kunt de chutney direct serveren, of in de (koel)kast zetten tot gebruik.

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    September: wat is er deze maand in het seizoen? – Blije Bietjes
    25 september 2017 at 13:06

    […] Pompoen chutney […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close