Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Risotto met kaas van Booij en kabeljauwflakes

Jaaaa het is weer tijd om te koken met kaas! En deze risotto is zo enorm goed gelukt dat ik er nog steeds helemaal in mijn nopjes ben! Zoals jullie waarschijnlijk al weten maak ik regelmatig heerlijke gerechten met de kazen van Booij Kaasmakers uit Streefkerk. Zij maken al generaties lang heerlijke kazen.

Van de week werd ik verrast met een heerlijk stuk jong belegen buurenkaas die 8 weken heeft gerijpt en op smaak is gebracht met paprika en chipotle. Chipotle is een gerookte jalapeñopeper en is rokerig, zoet en pittig van smaak.  Dit geeft een super lekkere aroma die je in de kaas terug proeft. 

En ja, wat ga je daar dan mee koken? Wanneer je wilt koken met kaas zijn er legio mogelijkheden, maar een van mijn favoriete gerechten is toch wel de risotto. Ik vind het heerlijk om risotto klaar te maken. Het is voor mij net meditatie. Beetje roeren, vocht toevoegen, roeren.. Heerlijk! 

De risotto maak ik met zongedroogde tomaten, kappertjes en kabeljauwflakes. Ohh, als ik een grotere maaginhoud had gehad dan had ik de hele pan in een keer leeggegeten. Dit gerecht ga ik zeker nog eens maken. Ik vind het altijd fantastisch dat als je iets bedenkt dat het vervolgens ook zo blijkt te kloppen. Dit gerechtje is daar een van!

De kaas kun je dus kopen bij Booij Kaasmakers. Zij hebben een vestiging in de Fenix Food Factory, maar ook een winkel op hun boerderij in Streefkerk. En goed nieuws! Want deze kaas is binnenkort ook via de webshop te bestellen. Hoe fijn is dat?

Kook je lekker met mij mee? 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Risotto met kaas van Booij en kabeljauwflakes

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 moten kabeljauw
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • platte peterselie
  • kappertjes
  • zongedroogde tomaten
  • een flinke hand geraspte buurenkaas paprika chipotle
  • 200 gram risottorijst
  • witte wijn
  • 500 tot 750 ml groentebouillon
  • roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Snijd de ui en knoflook fijn. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook voor 2/3 minuten glazig.

2

Voeg de risotto rijst toe en fruit dit een minuutje aan.

3

Blus af met de witte wijn en wacht tot deze is verdampt.

4

Voeg al roerend steeds een beetje bouillon toe aan de rijst. Wacht tot deze is opgenomen en herhaal dit proces tot de bouillon op is. De risotto is na ongeveer 20 minuten gaar.

5

Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten fijn en roer deze samen met 2 eetlepels kappertjes door de risotto.

6

Dep ondertussen de kabeljauw met een keukenpapiertje droog. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en leg de kabeljauw in de pan. Zet het vuur niet al te hoog, en check regelmatig of het vuur wat lager moet. Wanneer de kabeljauw begint te garen dan roer je deze los zodat je losse kabeljauw flakes overhoudt.

7

Wanneer de risotto bijna klaar is (smeuïg, maar nog wel een bite) voeg je de kaas en flinke klont boter toe.

8

Meng alles goed door elkaar en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

9

Serveer de risotto met de kabeljauwflakes en wat fijngesneden peterselie.

2 thoughts on “Risotto met kaas van Booij en kabeljauwflakes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.