Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Soda brood met honing klaver geitenkaas

Vorige week kreeg ik een heerlijk stuk geitenkaas met honing klaver van Booij Kaasmakers. Zoals ik je al eerder liet weten maken mijn lieve collega’s fantastisch lekkere kazen. Deze geitenkaas met honing en klaver is een creatie van Booij in samenwerking met voormalig kok Sakke. De romige geitenkaas heeft een licht notige smaak, met een zweempje honing. Super lekker! Ik was direct verkocht. 

Aan mij de eer om hier iets heerlijks mee te maken. Niet dat het nodig is, want de kaas an sich smaakt al fantastisch. Daar hoef je eigenlijk niets meer aan toe te voegen. Maar hee, dit is een kookblog, dus we gaan er mee koken ook! Ik koos voor een sodabrood gevuld met de heerlijke geitenkaas van Booij. Waarom? Sodabrood is namelijk super eenvoudig klaar te maken. Zelfs als je nog nooit eerder een brood hebt gebakken is dit een fluitje van een cent. Mijn brood stond binnen 1 uur warm op tafel. En oh, dat ruikt zo lekker! 

Wat is soda brood? 

Normaliter rijst brood door de toevoeging van gist en dit hele proces neemt best veel tijd in beslag. Door natriumbicarbonaat, ofwel baking soda, toe te voegen kun je het hele gistingsproces overslaan. En dat is fijn, want dat scheelt je heel veel tijd! Dit brood rijst door een combinatie van baking soda en zuur. Om een zuurtje toe te voegen maken we in dit recept  gebruik van karnemelk. 

Baking soda koop je trouwens in de supermarkt of bij de drogist. 

Het deeg is heel eenvoudig te maken, want je mengt alle ingrediënten door elkaar en voegt dan de blokjes kaas toe. Enige nadeel aan dit deeg is dat het redelijk nat blijft. Je hoeft het dus ook niet al te lang te kneden. Gemengd is gemengd. Ik kreeg er even de zenuwen van, want ik vroeg me oprecht af of dit deeg wel goed gaar ging worden, maar no stress! It’s gonna be alright 🙂 

Gratis tip! Zet een bakje met extra bloem klaar. Als het deeg echt teveel gaat plakken, dan kun je wat extra bloem op je aanrecht of deeg strooien. Handig als dat al klaar staat, want dit deeg blijft ook heerlijk aan je handen plakken 🙂 

Eet het brood dezelfde dag nog op. Dan is die het lekkerst. Wil je ‘m nog even bewaren? Wikkel ‘m dan in een schone theedoek. 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Soda brood met honing klaver geitenkaas

Print recept
Aantal personen: 2 broden Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 400 milliliter karnemelk
  • 350 gram geitenkaas honing klaver
  • pompoenpitten

Zo maak je het

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Rasp ongeveer 50 gram van de kaas fijn. Snijd de rest in blokjes van 1 bij 1 centimeter.

3

Meng in een grote mengbak bloem, zout en baking soda.

4

Maak een kuiltje in het midden en voeg dan de karnemelk toe.

5

Meng alles goed door elkaar met je handen.

6

Voeg vervolgens de kaasblokjes toe aan het deeg en meng alles nog 1 keer goed door elkaar.

7

Strooi een ruime hoeveelheid bloem op je aanrechtblad en vorm het deeg tot twee gelijke bollen.

8

Leg deze bollen op een bakplaat met bakpapier en strooi de pompoenpitten en geraspte kaas over het deeg.

9

Plaats het brood in de oven en bak het brood in 30 - 45 minuten goudbruin en gaar.

One thought on “Soda brood met honing klaver geitenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.