Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Spitskool stamppot met een Indonesische twist

Wist je dat spitskool een kruising is tussen de witte- en savooiekool? Spitskool heeft van zichzelf niet heel erg veel smaak vind ik persoonlijk. Daarom gebruik ik extra smaakmakers om deze spitskool stamppot op smaak te brengen. Ketjap, sojasaus en sambal lenen zich hier uitstekend voor. Vroeger aten wij thuis regelmatig spitskool met gehakt en ketjap uit de wok. Heerlijk vond ik dat! Lekker met rijst of gekookte aardappels. 

Deze keer een nieuwe variatie op de spitskool uit de wok namelijk een spitskool stamppot met een Indonesische twist. Denk aan komijn- en korianderzaad, een fijngesneden rode peper, uitgebakken spekjes in een sambal badjak jus en knisperende gebakken uitjes. Yum! Voor een vegetarische variant kun je de spekjes natuurlijk prima weglaten of nog beter! Vervang de spekjes voor de vegetarische speckjes van de Vegetarische Slager. 

Ik ben trouwens ook super benieuwd in welke gerechten jullie spitskool gebruiken? Laat je het mij weten in de comments hieronder? 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Spitskool stamppot met een Indonesische twist

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten

  • 800 gram geschilde bloemige aardappels
  • 1 spitskool, in dunne reepjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden of geperst
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 300 gram spekblokjes
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 5 eetlepels ketjap
  • gebakken uitjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Doe de aardappels in een pan met een laagje water en een snufje zout. Breng aan de kook en zet het vuur daarna laag. De aardappels zijn na 20 - 30 minuten gaar.

2

Doe de spekblokjes in een pan zonder olie of boter en bak deze langzaam aan. Wanneer het vet langzaam rij komt voeg je de komijn en korianderpoeder toe.

3

Wanneer de spekjes langzaam krokant beginnen te worden voeg je de sambal en de ketjap toe. Roer goed door elkaar en houd het vuur laag zodat er een jus ontstaat.

4

Verhit wat olijfolie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper. Voeg vervolgens de spitskool toe en wok deze op middelhoog vuur tot de spitskool gaar is.

5

Blus af met 2 eetlepels ketjap.

6

Giet de aardappels af en bewaar wat van het kookvocht. Stamp de aardappels vervolgens samen met het kookvocht fijn.

7

Roer de spitskool door de aardappels en breng op smaak met wat peper en zout.

8

Serveer de stamppot met de uitgebakken spekjes, gebakken uitjes en de sambal badjak jus.

9

Eetsmakelijk!

2 thoughts on “Spitskool stamppot met een Indonesische twist

  1. Ik gebruik spitskool in kokos-kerrie soep. Samen met spitskool en wortel een heerlijk m altijd soep. Recept staat op mijn Instagram #Dineke.smits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.