Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Sticky chicken salade

In KroatiĆ« bestelde ik onlangs sticky chicken bij een super leuk eetcafe met tig verschillende bieren op de kaart. Blijkbaar lag hun kennis meer bij het diverse aanbod bieren dan in de keuken, want de sticky chicken viel behoorlijk tegen. Het was gewoon gebakken kip. Jammer, want zo’n kippetje hoort natuurlijk helemaal kleverig te zijn. Een kleine teleurstelling dus besloot ik ter plekke om bij thuiskomst aan de slag te gaan met een heerlijk sticky chicken salade zoals ik die graag eet. 

En zo gezegd zo gedaan. Eenmaal thuis ging ik meteen aan de slag met mijn versie van een sticky chicken. Ik maakte er deze heerlijke salade van die ik combineerde met zoetzure komkommer. Een perfecte combinatie, want de kip was best pittig van smaak en de zoetzure komkommer zorgt voor wat extra balans in deze salade. De zoetzure komkommer is eenvoudig te maken door wat water, azijn, peper, laurier en pimentkorrels op te warmen in een pannetje. Zodra het mengsel kookt zet je het vuur laag en voeg je de komkommer toe. Laat alles vervolgens afkoelen en zet dit in de koelkast tot gebruik. 

Voor de dressing van deze salade gebruik ik miso. Miso is een, op natuurlijke wijze, gefermenteerd mengsel van sojabonen, zout en koji (een soort schimmel). Hoe miso precies smaakt is lastig uitleggen, want de smaak van miso is behoorlijk complex en er is eigenlijk niets waarmee je deze smaak kunt vergelijken. Door de fermentatie krijgt de miso een unieke, hartige en intense smaak. Ook wel umami genoemd; een van de vijf basissmaken naast zout, zuur, bitter en zoet. Miso kun je kopen bij de toko, maar als je geen tijd hebt voor een bezoekje aan de toko dan kun je de miso ook weglaten en hiervoor visssaus gebruiken. Hiermee flans je ook een heerlijke dressing in elkaar! 

Sticky chicken salade

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten

  • 3 ons kipfilet
  • 1 bosje radijs
  • 1 komkommer
  • 2 little gem
  • 1 limoen
  • rode peper
  • noodles
  • koriander of platte peterselie
  • 200 ml natuurazijn
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 laurierblad
  • 5 pimentkorrels
  • 5 spices poeder
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Voor de sticky chicken:
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels chilisaus
  • Voor de dressing:
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel miso (of vissaus)
  • 1 eetlepel water

Zo maak je het

1

Schil de komkommer en snijd met de kaasschaaf lange slierten.

2

Verwarm in een pannetje water, azijn, suiker, laurier, een halve rode peper en pimentkorrels en breng dit aan de kook. Zet het vuur vervolgens uit en voeg de komkommer toe. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

3

Snijd de kip in stukjes en breng op smaak met peper, zout en de 5 spices kruiden.

4

Verwarm olijfolie in een pan en bak hierin de kipstukjes goudbruin.

5

Voeg vervolgens 2 eetlepels sojasaus en 2 eetlepels chilisaus toe en laat dit vervolgens inkoken.

6

Kook de noodles volgens de verpakking gaar.

7

Was de radijsjes en snijd deze door de helft.

8

Meng vervolgens 2 eetlepels sojasaus met 1 eetlepel miso of vissaus en 1 eetlepel water tot een dressing. Meng dit door de noodles.

9

Pak een mooie schaal uit de kast en leg hier de noodles op, de sticky chicken, radijsjes, de zoetzure komkommer en bestrooi de salade met koriander of platte peterselie.

10

Enjoy!

 

3 thoughts on “Sticky chicken salade

    1. Hoi Cin,

      Ja dat kan zeker! Het gaat er alleen maar om dat je een juiste verhouding zoet – zuur krijgt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.