Vlees & gevogelte

Stoute stoof met pruimen en stout bier

stoute stoof

Toen mijn buurman hoorde dat ik zo actief bezig was met mijn foodblog kreeg ik van hem het recept van deze stoof uit Australië. Kom maar door hoor, ik ben dol op stoofpotjes. Dit stoofgerecht maak je met stout bier zoals Guinness of Murphy’s en pruimen. Lekker, hierdoor krijgt de stoof een zoet smaakje. De pruimen smelten helemaal weg in het gerecht.

Het recept heb ik her en der een beetje aangepast naar eigen smaak. Ik combineerde dit heerlijke gerecht met aardappels, witlof met tijm uit de wok en een frisse salade. Zet de stoof ‘s morgens vroeg op het allerkleinste pitje en laat de pan lekker de hele dag op zacht vuur staan. Het vlees wordt supermals en valt na een aantal uur letterlijk uit elkaar.

Ben je net als ik zo gek op stoofgerechten? Probeer dan ook eens deze stoofgerechten:

Vlaams stoofvlees

Mexicaans stoofvlees

Franse coq au vin

Stoute stoof met pruimen en stout bier

Print recept
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 800 gram sukade
  • 4 plakken gerookt ontbijtspek
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 uien, in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 wortels, in grove stukken
  • 100 gram gedroogde pruimen, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 ansjovisfilets
  • 330 ml stout bier (bijvoorbeeld Guinness of Murphy's)
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 bruine boterham
  • mosterd
  • bloem
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Snijd het ontbijtspek in dunne reepjes en bak deze krokant in een koekenpan.

2

Snijd de sukade in blokjes van ongeveer 3 cm.

3

Wentel de sukade door de bloem.

4

Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak hierin de sukade in een aantal minuten bruin. Haal het vlees uit de pan.

5

Doe de uien in de pan en knijp de teentjes knoflook hier boven uit. Fruit dit een paar minuten zachtjes aan.

6

Voeg de bleekselderij, wortel en pruimen toe. Bak even kort mee.

7

Doe de sukade en ontbijtspek terug in de pan samen met het bier, runderbouillon, ansjovis en laurierblaadjes.

8

Zet de pan op het laagste pitje met de deksel op de pan en laat minimaal 4 tot 6 uur staan. |

9

Na 4 uur snijd je de korstjes van de bruine boterham en besmeer je deze aan beide zijde met mosterd. Leg de boterham in de pan en laat zeker nog 30 minuten staan.

10

Voeg peper en zout toe.

11

Eetsmakelijk!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Weekmenu 33 – Blije Bietjes
    13 augustus 2017 at 15:14

    […] Vrijdag – Stoute stoof […]

  • Reply
    Weekmenu 47 - Blije Bietjes
    19 november 2017 at 15:47

    […] Vrijdag – Stoute stoof met stout bier en pruimen […]

  • Reply
    Kerst inspiratie - Hoofdgerecht – Blije Bietjes
    20 december 2017 at 21:41

    […] Stoute stoof met pruimen […]

  • Reply
    Kerst inspiratie - Hoofdgerechten – Blije Bietjes
    20 december 2017 at 21:57

    […] Stoute stoof met pruimen […]

  • Reply
    Weekmenu 12 – Blije Bietjes
    18 maart 2018 at 13:03

    […] Maandag – Stoute stoof […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close