Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Uiensoep met een Spaanse twist

Het werd weer eens tijd voor een lekker soep recept op Blije Bietjes. Ik maak iedere week wel een grote pan soep. Ik ben er dol op! Ook is soep een ideale manier om restjes groente uit de koelkast op te maken.

Tijdens mijn kookweek in Frankrijk vorig jaar maakte ik deze fantastisch lekkere uiensoep met een Spaanse twist. Die Spaanse twist komt van de chorizo die ik samen met de uien in een pan zachtjes laat karameliseren. De truc van een goede uiensoep is heel veel liefde en geduld. De uien bak ik zeker wel 45 minuten op laag vuur aan. Dat kost net als het snijden van 1,5 kilo uien wel wat tijd, maar ik beloof je dat dit echt de moeite waard is. Je gaat het vast en zeker terugproeven.

Je moet er dus wel bij blijven staan, want de uien mogen niet aanbakken. Als ik bezig ben met gerechten die mijn tijd en aandacht in de keuken vragen dan combineer ik dit vaak met een ander klusje in de keuken. Het her-organiseren van mijn keukenkastjes bijvoorbeeld. Zo vang je 2 vliegen in 1 klap 🙂


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes. 

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van  🙂

Uiensoep met een Spaanse twist

Print recept
Aantal personen: 1,5 liter soep Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

 • 1,5 kilo uien, in halve ringen gesneden
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetl. verse tijmblaadjes
 • 2 laurierblaadjes
 • olijfolie
 • roomboter
 • 10 plakjes chorizo
 • 1,25 liter runderbouillon
 • peper & zout
 • 2 eetl. bloem
 • heel glas rode wijn

Zo maak je het

1

Zet een brede pan met dikke bodem op het vuur en doe hier een eetl. olijfolie en een klontje roomboter bij.

2

Voeg de uien en knoflook toe wanneer de boter gesmolten is en fruit de uien op middelhoog vuur zachtjes aan. Voeg de plakjes chorizo toe.

3

Roer regelmatig voor gedurende 10 minuten. De uien beginnen nu zacht te worden. We zijn al op 1/3! Doe de tijm erbij en schep het mengsel regelmatig om en houd het vuur in de gaten. De uien moeten langzaam karamaliseren en mogen niet aanbranden.

4

Na ongeveer 20 minuten beginnen de uien langzaam te kleuren. Blijf omscheppen tot de uien zacht zijn en een bruin kleuren.

5

Voeg 2 eetlepels bloem toe aan het mengsel en roer dit voor een minuut of wat mee. Voeg dan de rode

6

wijn toe en laat dit een tweetal minuten langzaam doorkoken.

7

Doe de bouillon bij de soep en breng dit langzaam de kook. Zodra de soep kookt zet je het vuur laag en voeg je de blaadjes laurier toe.

8

Laat de soep op laag vuur zachtjes pruttelen. Hoe langer je dit doet, hoe dikker en intenser de soep van structuur en smaak wordt. Verwijder op het laatst de chorizo. Breng de soep op smaak met versgemalen peper en zout.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.