Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Witlof met mosterd kaassaus

Ik had al weken zin in deze witlof met mosterd kaassaus, maar met die belachelijk hoge temperaturen van de afgelopen tijd gaat de oven hier in huis niet aan. Nu de herfst op de stoep staat krijg ik spontaan nog meer zin in ovenschotels, stoofpotjes en rijkgevulde soepen waar je heerlijk van opwarmt.

Ik verheug me namelijk enorm op de herfst! Die extreem warme zomer hoeft van mij niet zonodig. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik mijn warmte niet kwijt kan (ik zweet niet) en ons huis niet echt geschikt is voor temperaturen boven de 25 graden. Na een paar dagen veranderd ons huis in een oven en worden de afbakbroodjes in de kast al bijna vanzelf gaar. Vreselijk! Ik kan dan eigenlijk alleen maar op de bank zitten voor de ventilator met mijn voeten in een koud badje.

Gelukkig lijkt het einde in zicht en heb ik de kaarsjes alweer uit de kast gehaald. Ik vind het zo gezellig om dan ‘s avonds met de kaarsjes aan en een kopje thee op de bank te zitten. Het gekletter van de regen op de ramen maakt het dan helemaal af!

Terug naar mijn ovenschotel! Want deze witlof met een mosterd kaassaus is heerlijk! De kaassaus is natuurlijk niet echt healthy, maar soms mag je jezelf best wel even verwennen, toch? Anyway, de kaassaus maak ik uiteraard zelf van een roux (boter en bloem) en melk. Daarna voeg ik de kaas en mosterd toe. Een sausje uit een pakje kan, maar zelfgemaakt is veel lekkerder en echt niet zo moeilijk. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je de bloem even goed uitbakt. Anders blijf je de bloem in je saus proeven, en dat is echt niet lekker.


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes. 

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van  🙂

Witlof met mosterd kaassaus

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 4 stronken witlof
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 250 - 300 ml melk
  • 150 gram kaas
  • 2 flinke theelepels mosterd
  • 4 plakken ham
  • tijm
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2

Doe de aardappels in een pan met een laagje water en een snuf zout. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur zacht. Kook de aardappels gaar.

3

Snijd ondertussen de witlof doormidden. Doe een laagje water in de pan en lanceer de witlof in ongeveer 5 minuten. Haal ze vervolgens uit de pan en laat uitlekken.

4

Verwarm 50 gram boter in een steelpannetje. Wanneer de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Meng goed door elkaar en laat de bloem zeker 3 - 5 minuten op laag vuur garen.

5

Voeg dan langzaam steeds wat melk toe en roer goed met een garde zodat je geen klontjes krijgt. Voeg de melk toe totdat je de juiste consistentie hebt.

6

Voeg dan de kaas en de mosterd toe. Proef, en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

7

Giet de aardappels af en bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels fijn, voeg een klontje boter toe en wat kookvocht tot je een mooie puree hebt. Breng deze op smaak met peper en zout.

8

Wikkel de helft van de witlof in de ham.

9

Pak een ovenschaal en giet daar als eerste de puree in. Leg daarboven op de witlof. Giet vervolgens de kaassaus over het geheel en bestrooi met wat gedroogde tijm.

10

Zet de ovenschaal voor 20 - 30 minuten in de oven totdat de saus begint te borrelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.