Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Bruine bonen soep

Bartje Bartels, hoofdpersoon in de boeken van Anne de Vries, bid nie veur bruune boon’n. Ik vind ze super lekker. In een Surinaamse bruine bonen schotel, chili, maar ook als hoofdbestandsdeel in een soep. En deze bruine bonen soep is hartstikke lekker in combinatie met het koude winterse weer. Door het toevoegen van een rood pepertje warmt het je weer heerlijk op. En dat is precies wat je nodig hebt in deze tijd van het jaar.

Dat bonen gezond zijn wisten we al. Toch? Vorig jaar publiceerde de Gezondheidsraad zijn nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Minder vlees, en meer focus op groente en peulvruchten. Bruine bonen bevatten zeer weinig vet, en zijn rijk aan koolhydraten en eiwitten. Dat maakt het een goede vervanger van vlees en om die reden zijn peulvruchten onder de vegetariërs veelal favoriet.

Allemaal leuk en aardig, maar ik vind deze soep toch het lekkerst wanneer er een rookworst in gaat. Die paar plakjes rookworst op 1,5 liter soep kan in mijn ogen echt geen kwaad, en geeft de soep wat extra bite.  Liever geen vlees? Dan laat je de rookworst gewoon lekker achterwege.

Budget soep

Voor de ingrediënten van deze soep was ik in totaal 5 euro kwijt. Dat is nog geen euro per persoon. Combineer deze bruine bonen soep met een stokbroodje en wat lekkere smeerseltjes en je hebt een super lekker budget gerecht. Ik vind dit echt een zondags maaltje. Heerlijk om je middag mee af te sluiten na een heerlijke wandeling in de natuur. Helemaal met het mooie winterse weer dat we vandaag hadden. Wat scheen de zon toch lekker! Ik hoop dat we nog veel van dit soort mooie dagen gaan krijgen, maar stiekem verlang ik ook al heel erg naar de lente.

Bruine bonen soep

Print recept
Aantal personen: 6 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 knolselderij
  • 1 flinke winterwortel
  • 2 tomaten
  • rode peper
  • peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 potten bruine bonen
  • 1 rookworst
  • runderbouillon
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Snijd de ui fijn.

2

Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en zaadlijsten, en snijd fijn.

3

Snijd de tomaten, winterwortel en knolselderij in blokjes.

4

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan, en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper zachtjes aan.

5

Voeg de wortel, knolselderij en tomaat toe en bak dit zachtjes 5 minuten mee.

6

Spoel de bruine bonen af onder koud water, en doe deze in de pan.

7

Voeg 1,5 liter runderbouillon toe samen met 2 laurierblaadjes en de fijngesneden peterselie. Breng het geheel langzaam aan de kook.

8

Zet het vuur laag, en laat de soep 30 minuten pruttelen.

9

Haal de laurierblaadjes uit de soep en pureer de soep met behulp van een staafmixer fijn.

10

Snijd de rookworst in dunne plakjes en verwarm deze in de soep voor 5/10 minuten.

11

Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

12

Eetsmakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.