Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Gerookte kip

Ik rookte al eens eerder een makreel. Super lekker en ook nog eens heel erg goedkoop. Dit keer ging ik aan de slag met het roken van kip. Het resultaat was echt heel erg goed, de kip blijft namelijk super mals wanneer je dit zelf rookt. Laat je vooral niet tegenhouden wanneer je niet in het bezit bent van een rookoventje. Deze kun je ook heel eenvoudig zelf bouwen met een braadslede en een rekje waar je de kip op kunt leggen. Strooi wat rookmot in de braadslede, leg hier bovenop wat aluminiumfolie en plaats daarbovenop het rekje met de kip. Sluit de braadslede af met een aantal lagen aluminiumfolie. Klaar…? Roken maar! 

Dit heb je nodig
… voor 2 gerookte kipfilets

2 kipfilets
1 liter water
60 gram zout
6 peperkorrels
2 tenen knoflook, gekneusd
2 blaadjes laurier
1,5 eetl. rookmot

Rookoven of braadslede, druiprekje en aluminium folie

Voordat je kunt gaan roken moet je de kip eerst een aantal uurtjes pekelen in pekelwater. Ik maakte het pekelwater (water met veel zout) de avond van tevoren en liet de kip een nachtje pekelen. De pekel zorgt ervoor dat je kip langer houdbaar is, maar geeft ook extra smaak. Het hoofdbestanddeel is zout, maar ik voeg er ook laurier, peperkorrels en knoflook aan toe. Ik gebruik voor 2 kipfilets 1 liter koud water en ongeveer 60 gram zout. Leg de kip minimaal 2 uur in het pekelwater, maar een nachtje is nog beter!

Dep de kip hierna droog en zet je rookoventje op het fornuis samen met 1,5 eetlepel rookmot. Leg de kip in het rookoventje en sluit deze af. Heb je geen rookoven dan zet je de braadslede op het vuur en strooi hierin 1,5 eetlepel rookmot. Dek af met aluminiumfolie en leg hier bovenop het druiprekje met daarop de kip. Met een aantal lagen aluminium folie sluit je de braadslede af. Laat nog een kleine opening zodat je weet wanneer het rookproces start. Draai hierna het vuur laag en bedek de braadslede helemaal af zodat er geen rook meer kan ontsnappen.

De kip heeft ongeveer een klein uurtje nodig om te garen. Draai hierna het vuur uit en laat de kip nog 15 minuten in het oventje liggen.

One thought on “Gerookte kip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.