Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Salade met gerookte kip

Kom ik weer hoor.. Met mijn rookoventje. Eigenlijk is het geeneens mijn rookoventje, maar die van mijn moeder. Door mij eens gegeven voor haar verjaardag, maar ik heb dit oventje al een tijdje ingepikt om verschillende mooie producten mee te roken. Zo rookte ik al eens eerder makreel, maar vandaag ging ik aan de slag met kip. Eigenlijk gelden hier dezelfde spelregels. Voordat je kunt gaan roken moet je eerst pekelen. Dat houdt in dat je het product een tijdje in een combinatie van water en zout legt. Voordat ik naar bed ging maakte ik de pekel klaar door ruim water met zout te mengen en daar nog een aantal pimentkorrels, knoflook en laurier aan toe te voegen. De pekel inclusief kip heb ik vervolgens een nachtje in de koelkast gezet en de volgende ochtend in het rookoventje gaar gerookt. Hoe je de kip zelf kunt roken lees je hier.

Nu kun je natuurlijk ook prima een gerookt stukje kip bij de slager kopen. Daar is helemaal niets mis mee, maar als je nou een rookoventje in huis hebt of wilt weten hoe je er zelf eentje in elkaar kunt knutselen dan kan ik je dit alleen maar aanbevelen. Wanneer je kip zelf rookt blijft deze veel malser en proef je veel beter de rooksmaak.

De kip combineer ik met knapperige broodcroutons, romaine sla, avocado, sjalot, peterselie en een romige dressing met ansjovis. Mijn variatie op een caesar salad! 

Dit heb je nodig
… voor 2 personen

romaine sla
1 avocado
1 sjalot
platte peterselie, een handje, fijngesneden
1 bruine boterham
1 eetl. mayonaise
2 eetl. magere kwark
1 klein teentje knoflook, geperst
2 ansjovisfilets
1 theel. mosterd
2 gerookte kipfilets, of wanneer je niet gaat roken een stukje gerookte kipfilet van de slager (wil je zelf gaan roken dan lees je hier hoe je dat doet)
olijfolie
peper & zout

Was de sla en snijd de avocado in reepjes en de sjalot in kleine blokjes. Meng dit samen met de sla en voeg een handje fijngesneden peterselie toe. Smeer de bruine boterham in met een dun laagje olijfolie en snijd in blokjes. Bak deze even kort aan in een koekenpan tot het brood knapperig is.

Meng de mayonaise, kwark samen met 2 fijngesneden ansjovisfilets, knoflook en 1 theelepel mosterd. Breng de dressing op smaak met een klein beetje zout en peper. Snijd de gerookte kip in reepjes en meng dit samen met de sla en de overige ingrediënten. Voeg de dressing toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer de salade samen met de knapperige brood croutons. Eetsmakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.