Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Vis

Gerookte makreel

Huisgerookte verse makreel

Het roken van verse vis lijkt misschien een lastig karwei, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Ben je niet in het bezit van een rookoventje, laat je dan vooral niet tegenhouden. Je maakt namelijk binnen no time je eigen rookoventje met een braadslede, druiprekje en aluminium folie. 

Zelf roken is leuk, maar natuurlijk ook veel verser, smaakvoller en goedkoper dan de gerookte vis die je bij de visboer of supermarkt koopt. Daarnaast weet je zeker dat er geen extra conserveringsmiddelen zijn toegevoegd.

Wat heb je nodig?

Verse makreel, schoongemaakt (dus alle ingewanden eruit)
Water
Zout
Rookmot
Peperkorrels
Rookoven of braadslede, druiprekje en aluminium folie

Voordat je de makreel kunt roken moet deze eerst een aantal uurtjes badderen in pekelwater. Het pekelwater (water met veel zout) zorgt ervoor dat je makreel langer houdbaar is, maar geeft ook extra smaak aan de vis. Het hoofdbestanddeel is zout, maar je kunt natuurlijk ook laurier, peperkorrels of andere kruiden toevoegen. Ik gebruik voor een makreel van ongeveer 350 gram 1 liter koud water en ongeveer 100 gram zout. Spoel de reeds schoongemaakte makreel schoon onder de kraan en leg de vis vervolgens voor ongeveer 2 uur in het pekelwater.

Dep de vis hierna droog en zet je rookoventje op het fornuis samen met 1,5 eetlepel rookmot en 2 peperkorrels. Leg de makreel in het rookoventje en sluit deze af. Heb je geen rookoven dan zet je de braadslede op het vuur en strooi hierin 1,5 eetlepel rookmot en de peperkorrels. Leg hier bovenop het druiprekje met daarop de makreel. Met een aantal lagen aluminium folie sluit je de braadslede af. Laat nog een kleine opening zodat je weet wanneer het rookproces start. Draai hierna het vuur laag en bedek de braadslede helemaal af zodat er geen rook meer kan ontsnappen.

Een makreel van c.a. 350 gram heeft ongeveer 30-40 minuten rooktijd nodig. Laat de vis vervolgens afkoelen en verwijder hierna het velletje en de graten.

3 thoughts on “Gerookte makreel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.