Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Tomatenjam

Ooit heb ik van iemand een potje tomatenjam uit een delicatessenwinkel gekregen. Super lekker op een bruine boterham met oude kaas of op een bruschetta met mozzarella en basilicum. Tomaten heb ik altijd wel in huis, dus dit was een leuke opdracht voor de zondagmiddag. Schrik niet van de hoeveelheid knoflook, deze wordt door het roosteren in de oven juist heel zacht van smaak.

Ingrediënten

800 gram tomaten
2 uien
1 rode peper
halve bol knoflook
rozemarijn
olijfolie
gelei suiker (ongeveer 400 gram)
kruidnagel
peper en zout

Verwarm de oven voor op 170 graden. Halveer de tomaten , snijd de uien in ringen, en halveer de rode peper, verwijder de zaadlijst en leg deze op een bakplaat. Leg de knoflookteentjes (in schil) en de rozemarijn tussen de tomaten. Besprenkel alles met olijfolie en voeg peper en zout toe. Rooster de tomaten 20 tot 30 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.

Knijp de zacht geworden knoflookteentjes uit het velletje en snijd deze samen met de rode peper fijn. Verwijder de velletjes van de tomaten (deze laten door het roosteren heel eenvoudig los) en gooi de rozemarijn weg. Voeg alles samen met de kruidnagel in een pan. Breng samen met de gelei suiker aan de kook en laat dit een 10-15 minuten doorkoken. Proef, en breng op smaak met peper en zout.

Schenk het mengsel in gesteriliseerde potten en sluit af. Keer de potten om en laat afkoelen.

 

2 thoughts on “Tomatenjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.