Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Mexicaanse mais soep

Toen ik vroeger een tijd lang in het ziekenhuis heb moeten verblijven was ik nooit te spreken over de warme maaltijden. Per dag kreeg je een formulier waarop je uit verschillende gerechten je maaltijd voor de volgende dag kon bestellen.

Ik kan het me allemaal nog goed voor de geest halen. Aardappelpuree wat op behangplaksel leek, tot snot gekookte broccoli, rauwe andijvie wat inmiddels zo slap als een vaatdoekje was en taaie runderlapjes werden dag in dag uit binnen gereden.

De meeste ziekenhuizen hebben geen eigen keukens meer. De maaltijden worden in grote gaarkeukens een dag van tevoren bereid en vervolgens getransporteerd naar verschillende ziekenhuizen en andere instellingen. Daar staan de maaltijden in warmhouders urenlang te wachten tot gebruik. En daar levert kwaliteit en smaak op in.

Wat wel lekker was waren de soepen. Want een soep kun je prima een dag van te voren bereiden en lang laten pruttelen. Daar krijgt een soep vaak zelfs meer smaak van! Zo herinner ik me nog de maissoep die mij altijd prima smaakte. Geen idee meer wat er precies inzat, wat de laatste keer dat ik deze soep at is ruim 16 jaar geleden. Tijd om dus mijn eigen variant te brouwen.


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes. 

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van  ðŸ™‚

Mexicaanse mais soep

Print recept
Aantal personen: 1 liter soep Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 verse maiskolven, of 2 blikken mais
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 0,5 rode peper
  • verse koriander
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • olijfolie

Zo maak je het

1

Maak als eerste de maiskolven schoon en snijd de korrels van de kolf.

2

Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui voor een paar minuten glazig.

3

Voeg vervolgens de knoflook en rode peper toe. Bak 2 minuten zachtjes mee.

4

Voeg dan de mais toe.

5

Vijzel de koriander- en komijnzaad fijn en voeg deze toe in de pan. Bak even kort mee.

6

Voeg dan de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.

7

Zet het vuur zacht en laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen.

8

Pureer daarna fijn en serveer de soep met wat fijngesneden rode peper en verse koriander.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.