Deze soep hoort absoluut in het rijtje van mijn top 5 comfort food gerechten thuis! Als ik denk aan comfort food dan denk ik meteen aan een zelfgemaakte spaghetti carbonara, lasagne, de spinazieschotel met verstopte eieren uit de oven van mijn moeder of een lekker romige aardappelpuree. Nu ik hier zo over nadenk valt het mij op dat dit eigenlijk best wel machtige recepten zijn met room, kaas of boter. Misschien dat ze juist om die reden door mij als comfort food worden gezien omdat ik over het algemeen zo min mogelijk vet probeer te gebruiken in mijn recepten. Als je dan een keer die enorme baaldag hebt, dan is het best lekker om je te laten troosten door een van deze gerechten. En dan het liefst op de bank 🙂
Deze soep van eekhoorntjesbrood, champignons, venkelzaad, room en kaas is zeker niet de lichtste, maar wel erg troostend en romig en vol van smaak. En daar mag je jezelf best wel eens op trakteren!
Romige champignonsoep
Print receptIngrediënten
- 500 gram champignons, schoongemaakt
- 20 gram eekhoorntjesbrood
- 1 flinke ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- selderij
- cayennepeper
- venkelzaad
- bloem
- boter
- 1 liter groentebouillon
- kookroom
- geraspte kaas
- peper en zout
Zo maak je het
Snijd de champignons in grove stukken.
Week het eekhoorntjesbrood in wat gekookt water voor 5 minuten.
Zet een pan op het vuur samen met een 50 gram boter. Wanneer de boter gesmolten is voeg je de ui en knoflook toe. Fruit dit even kort aan en doe de champignons in de pan samen met een halve theelepel cayennepeper en een halve theelepel venkelzaad.
Roer goed door elkaar en voeg 1,5 eetlepel bloem toe.
Bewaar het vocht van het eekhoorntjesbrood en snijd deze in grove stukken. Doe het eekhoorntjesbrood in de pan en laat het mengsel zo'n 15 minuten bakken.
Roer regelmatig en houd het vuur goed in de gaten. Het mengsel moet donker van kleur worden, maar mag niet aanbakken.
Giet het vocht van het eekhoorntjesbrood in de pan en roer goed tot deze is opgenomen.
Voeg hierna de bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg een flinke hand gesneden selderij toe en pureer de soep met behulp van een staafmixer fijn.
Voeg hierna een scheutje room toe en roer een handje geraspte kaas door de soep. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met wat druppels room en fijngesneden selderij. Eetsmakelijk!
One thought on “Romige champignonsoep”