Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Sambal goreng telor (Indische eieren in pittige saus)

Vorige week deelde ik het recept van een super makkelijke en lekkere nasi. Deze nasi combineerde ik met deze Indische eieren in een pittig jasje; namelijk Sambal Goreng Telor. In het kader van de Nationale Week Zonder Vlees van vorige week maakte ik dit heerlijke gerecht klaar. Ik ben sowieso een groot fan van de Indische keuken en in mijn recepten overzicht vind je dan ook heel veel Oosterse gerechten terug. Deze eieren in een pittige saus komen hier vaker op het menu want het is heel eenvoudig klaar te maken. Daar word ik altijd super blij van. 

De Nationale Week Zonder Vlees is inmiddels afgelopen. Toch ben ik wel heel erg benieuwd hoe jullie hier naar kijken. Eten jullie regelmatig vegetarisch? En zo ja, wat verstaan jullie onder regelmatig? Mijn vriend is dol op vlees, en ook ik kan heel erg genieten van een heerlijke stoof of een biefstukje. Toch kies ik er bewust voor om meerdere dagen in de week vegetarisch te eten. Mijn vlees koop ik bij de Keurslager, of bij Firma Bijten in de Fenix Food Factory.

Firma Bijten werkt uitsluitend met vlees van dubbeldoel koeien. Niet zo lang geleden was het gebruikelijk dat melkkoeien aan het einde van hun leven (wanneer ze dus niet meer voldoende melk geven) direct naar het slachthuis gingen. Van deze koeien werd snippervlees gemaakt, wat gebruikt werd voor hamburgers en gehakt. Zonde, want veel van deze melkkoeien zijn na het geven van melk uitermate geschikt om nog even door te groeien om zo voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees te zorgen. Deze koeien dienen een dubbel doel, namelijk de productie van melk en dat van een goed stukje vlees. 

Volledig vegetarisch zal ik nooit worden. Toch ben ik mij er wel van bewust wat het eten van een stukje vlees voor impact heeft op het milieu. En om die reden kies ik ervoor om iets minder vaak vlees te eten, en als ik dan vlees eet, vlees te kopen van koeien die een goed leven hebben gehad. Als we allemaal die kiloknallers in de supermarkt laten liggen, dan bereiken we met elkaar al iets heel moois. Doe jij met mij mee?


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Sambal goreng telor (Indische eieren in pittige saus)

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten

 • 4 eieren
 • 3 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • 2 rode lomboks
 • selderij
 • 1 tl gemalen laos
 • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
 • 0,5 eetlepel palmsuiker
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes
 • santen (1 portie)
 • peper en zout
 • zonnebloemolie

Zo maak je het

1

Kook de eieren in 8 - 10 minuten hard.

2

Doe de lomboks, sjalotten en knoflook in een hakmolentje en pureer fijn.

3

Verhit was zonnebloemolie in een pan en fruit hierin het kruidenmengsel zachtjes aan met de laos.

4

Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even kort aan tot deze begint te geuren.

5

Voeg dan de tomatenblokjes, djeroek poeroet, palmsuiker en de santen toe. Breng aan de kook en laat daarna zachtjes sudderen.

6

Pel de eieren en voeg deze aan de saus toe. Zet de pan desnoods terug in de koelkast om 's avonds weer op te warmen. Zo kunnen de smaken goed intrekken.

7

Breng op smaak met zout.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.