Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Toast met gerookte zalm en avocado – Foodpairing met koffie van Stielman

Onlangs kreeg ik van Stielman Koffiebranders een prachtig en uniek proefpakket met drie verwerkingen (washed, honey en natural) van koffie uit Ethiopië. De box bevat tevens een supermooi vormgegeven boekje met meer informatie over de koffie, de brandprofielen en hoe je de koffie het beste kunt zetten. Zo heeft iedere koffieboon zijn eigen brandprofiel en doorlooptijd. Iets waar ik geen flauw benul van had voordat  ik bij de Fenix Food Factory kwam werken. Stiekem dacht ik best goed bezig te zijn met mijn perculator…  Maar wie echt goede koffie wilt zetten moet toch echt het ouderwetse filterapparaat uit de gangkast tevoorschijn toveren.

Hoe dit proefpakket is ontstaan.. 

In 2018 maakte mijn collega’s van Stielman kennis met het Ethiopische washing station Reko Koba, gelegen in het Kochere district in Yirgacheffe, Ethiopië. Zij hebben van dezelfde koffie drie verschillende verwerkingen gemaakt. Hier werden mijn collega’s enorm enthousiast van en zo is dit fantastische proefpakket ontstaan. Een mooie samenwerking met als doel om iedere koffieliefhebber kennis te laten maken met deze smaakvolle koffie.  

Aan mij de taak om met deze drie bijzondere verwerkingen van koffie een paar smaakvolle pairings te maken. Koffie pairen met eten is hip en trendy! Restaurants pairen al jaren hun gerechten met mooie wijnen. Het combineren van koffie in en bij het eten is iets wat je steeds vaker ziet opduiken. Voor mij best wel een uitdaging, want koffie is niet mijn vakgebied. Gelukkig helpt het magazine je goed op weg met het proeven van de verschillende smaken. En na wat verschillende pogingen zijn er toch drie mooie recepten ontstaan.

De komende drie weken deel ik recepten die mooi bij het Shokunin Reko Koba proefpakket combineren. Vandaag trappen we af met de “natural” variant. Nadat deze bonen voor de eerste keer gewassen zijn worden zij 10 tot 14 dagen gedroogd. Dit levert een unieke smaak op die je, volgens het boekje, herkent in de zoet-zure en fruitige smaak. Smaak omschrijving: abrikoos, winegum en marsepein. 

Na een speurtocht in mijn smaakbijbel blijken deze zoet-zure en fruitige smaken heel goed te combineren bij de wat vettige gerookte zalm en avocado. Ik maak dus een heerlijk ontbijtrecept van toast met gerookte zalm, avocado en een gepocheerd eitje. En daar drink je natuurlijk de Shokunin Reko Koba Natural bij. Beter kun je je dag niet beginnen! 

Over Stielman Koffiebranders

Stielman Koffiebranders vind je in de Fenix Food Factory in Rotterdam. Hier branden zij wekelijks op ambachtelijke wijze en met heel veel passie verschillende koffiebonen. En daar komt ook de naam Stielman vandaan wat in het zuiden van het land bekend staat voor ambachtsmannen die staan voor kwaliteit. En dat proef je absoluut terug in de koffie.

Het Shokunin Reko Koba proefpakket is te bestellen via de webshop van Stielman Koffiebranders, maar ook te koop bij de winkel in de Fenix Food Factory. 

Toast met gerookte zalm, avocado en een gepocheerd eitje

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 sneetjes zuurdesem brood
  • 1 avocado
  • gerookte zalm
  • 1 citroen
  • veldsla
  • radijsjes
  • 2 eieren
  • roomboter
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Smeer de sneetjes brood in met roomboter en bak deze in een pan (of broodrooster) rondom krokant en lichtbruin.

2

Zet een brede pan op het vuur en kook hierin een laagje water van ongeveer 10 - 15 centimeter.

3

Wanneer het water kookt haal je de pan heel eventjes van het vuur. Breek het ei in een bekertje. Zet de pan vervolgens terug op laag vuur (mag niet meer koken).

4

Pak een lepel en draai hiermee rondjes in het water, zodat er een draaikolkje ontstaat.

5

Wacht tot het draaikolkje in kracht afneemt, en voeg dan het ei toe.

6

Zet de timer op 3 minuten.

7

Haal met een schuimspaan het ei voorzichtig uit de pan. Doe hetzelfde met het tweede ei.

8

Snijd de avocado in stukjes en de radijsjes in vieren.

9

Rasp de zest (de buitenkant) van een citroen.

10

Beleg de toast met de gerookte zalm, het gepocheerde eitje, veldsla, radijsjes en strooi hier de citroenrasp overheen.

11

Breng op smaak met peper en zout.

12

Combineer dit heerlijke ontbijt met de Natural koffie uit het Shokunin Reko Koba proefpakket en geniet!

 

One thought on “Toast met gerookte zalm en avocado – Foodpairing met koffie van Stielman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.