Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Venkelsalade met ansjovis dressing

Onlangs creëerde ik redelijk spontaan deze venkelsalade met sinaasappel en een dressing van ansjovis. Dat venkel en vis samen heel erg lekker gaan wist ik al. Zo creëerde ik al eerder een heerlijke salade met gesmoorde venkel en zalm. Ik wilde iets met venkel en ansjovis doen en zag ineens de sinaasappels in mijn fruitschaal liggen. Die gaan ook heerlijk samen en zo ontstond ineens het idee voor deze venkelsalade met ansjovis dressing. Een blijvertje!

De dressing maak ik dus van ansjovis die ik in de pan op een zacht vuurtje met wat teentjes knoflook langzaam laat wegsmelten. Hierna laat ik het afkoelen en mix het vervolgens met een mooie olijfolie. Beetje peper erbij en klaar is je dressing.


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes. 

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van  🙂

Venkelsalade met ansjovis dressing

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 3 sinaasappels
  • 1 bosje romaine sla
  • verse dille
  • 2 tenen knoflook
  • citroen
  • parmezaanse kaas
  • 4 ansjovisfilets
  • extra vergine olijfolie
  • versgemalen peper

Zo maak je het

1

Zet een koekenpan op laag vuur en leg hierin de ansjovisfilets met een klein beetje van de olie uit het blikje. Let op dat je niet gaat bakken.

2

Pel de tenen knoflook en voeg deze toe bij de ansjovis. De tenen knoflook gaan alleen maar smaak afgeven aan de olie. Hierna worden ze niet in de dressing verwerkt (no worries)

3

Na ongeveer 5 minuten zijn de ansjovisfilets volledig gesmolten. Roer goed door elkaar en zet het vuur dan uit.

4

Snijd de venkel in mooie dunne reepjes of gebruik hiervoor een mandoline.

5

Snijd de sinaasappels in partjes (of blokjes).

6

Snijd de dille fijn en roer de dille, venkel en sinaasappel door elkaar.

7

Verdeel de romaine sla over een kom en schep hier de venkel en sinaasappel op.

8

Meng het ansjovismengsel met de olijfolie en een drupje citroen tot een mooie smeurige dressing.

9

Giet de dressing over de salade en garneer met wat verse geraspte Parmezaanse kaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.