Onlangs maakte ik zelf babi pangang met bami. Een van de weinige gerechten die ik wel eens bestelde als we voeger Chinees gingen halen. Maar wat ik ook altijd heel erg lekker vond was Tjap Tjoy omdat dat een van de weinige gerechten is waar veel groente in zit. En omdat de zelfgemaakte babi pangang ook zo’n groot succes was ging dit gerecht ook op mijn lijstje.
Hoe maak je het?
Dit Chinese wokgerecht vol groenten wordt vaak gecombineerd met kip, rundvlees of garnaal. Qua groenten kun je natuurlijk eindeloos variëren. Kies de groentjes uit die jij lekker vindt en roerbak deze vooral niet te lang. Zo blijven ze lekker knapperig. In het originele recept wordt er gebruik gemaakt van vetsin, ook wel bekend als Mononatriumglutamaat of E621 dat je in veel producten terug vindt. Deze stof wordt gebruikt als smaakversterker en zorgt voor een unieke smaakbeleving die ook wel umami wordt genoemd. Naast zoet, zuur, bitter en zout is dit de vijfde smaakbeleving in het rijtje. Echt gezond blijkt dit goedje niet te zijn, sommige mensen worden er duizelig van of krijgen last van hartkloppingen. Bij mij gaan dan al meteen allerlei alarmbellen af dus ik laat het in mijn recept maar achterwege.
Hier dus een lekker, gezond en licht recept van de Tjap Tjoy. Zelfgemaakt, zodat je weet wat erin zit. Doe de rijst in een pan en voeg hier tot 1 vingerkootje water boven de rijst aan toe. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Giet af en laat uitstomen. Bestrooi de kippenreepjes met peper en zout. Verhit wat zonnebloem olie in een wokpan en bak hierin de reepjes kip gaar. Haal deze uit de pan en leg de kipreepjes op een bord. Voeg wat extra olie toe en bak hierin op middelhoog vuur de wortel en paprika 1 minuut aan. Fruit daarna de ui 1 minuut mee en voeg dan een teentje uitgeperste knoflook, rode peper, prei en champignons toe. Roer goed om. Meng de kippenbouillon met een halve theelepel sesamolie, 1 theelepel gembersiroop, 1 eetlepel sojasaus en 1,5 dl kippenbouillon. Roer hier 1 eetlepel maizena doorheen en roer dit goed door tot de maizena is opgelost. Doe de kip terug bij de groenten en voeg het maizena papje toe. Roer goed door en voeg dan de komkommer en taugé toe. Breng langzaam aan de kook en laat de saus vervolgens op zacht vuur 3/4 minuutjes indikken. Serveer de Tjap Tjoy met de rijst. Eetsmakelijk!
Tjap Tjoy
Print recept
Ingrediënten
Zo maak je het
Voeg ipv E621 een eetlepel vissaus toe, dat geeft ook de umamismaak