Soep

Aspergesoep

aspergesoep

Zo halverwege juni stopt het aspergeseizoen en moeten we weer een jaar wachten op het witte goud. Als je net als ik ook zo’n fan bent van witte asperges dan sla je deze nog gauw voor de laatste keer in om er nog één keer goed van te kunnen genieten en er deze lekkere aspergesoep van te maken. Ik vind het wel bijzonder, want tegenwoordig is vrijwel alles het hele jaar door verkrijgbaar. Asperges daarentegen niet. Dit witte goud laat zich maar een korte periode in het jaar zien.

Hoe eten?

Ik eet ze het liefst op de traditionele manier met krieltjes, ham, ei en een botersausje, maar ze combineren ook geweldig met (gerookte) zalm. Als ik asperges in huis haal dan maak ik ook altijd aspergesoep. Zonde om de schillen weg te gooien, hier kun je namelijk een heerlijke bouillon van trekken. In mijn recept pureer ik de schillen mee, en haal ik de soep vervolgens door een zeef. Waarom weggooien als je er nog zoveel extra smaak uit kunt halen? Dit bleek een prima idee. Dus eet je binnenkort nog een keer asperges? Bewaar er dan een aantal en maak hier dit lekkere soepje van!

Aspergesoep

Print recept
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • de schillen en kontjes van ongeveer 500 gram asperges
  • 3/4 gekookte asperges
  • 0,5 liter groentebouillon
  • ui
  • knoflook
  • selderij, fijngesneden
  • 2 plakken ham, in reepjes gesneden
  • eieren
  • roomboter
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.

2

Breng in een soeppan of asperge pan ongeveer 500 ml. water aan de kook met een klontje roomboter en wat zout.

3

Voeg de schillen en de asperges toe wanneer het water kookt. Breng opnieuw aan de kook, draai het vuur zacht en doe de deksel op de pan.

4

Kook de asperges 10 minuten en draai het vuur uit. Laat de asperges nog 10 minuten in het kookvocht rusten en leg daarna voorzichtig op een bord.

5

Kook in een steelpan de eieren hard.

6

Snijd ui en knoflook fijn en fruit deze in wat olijfolie even kort aan. Blus af met het aspergevocht incl. schillen en de groentenbouillon. Breng aan de kook.

7

Pureer de soep vervolgens met een staafmixer of keukenmachine glad.

8

Haal de soep door een zeef en giet terug in de pan.

9

Proef, en breng op smaak met peper en zout.

10

Garneer de soep met de fijngesneden selderij, ham en ei.

 

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Asperges met een gepocheerd eitje – Blije Bietjes
    19 mei 2017 at 15:23

    […] de witte, bij mij is dat precies andersom. En met asperges kun je eindeloos variëren. Denk aan een soepje, salade, quiche of gewoon lekker ouderwets met wat ham, een eitje en gekookte aardappels. Dat […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close