Sauzen, curry & chutney

Beurre noisette

Laatst zat ik in een oud schoolboek (warenkennis & keukentechniek) te snuffelen toen ik daar een door mij geschreven aantekening in vond. Hoe leuk is dat! Ik denk dat deze aantekening zo’n 12 jaar oud moet zijn want toen zat ik op de hotelschool in Den Haag. Eens in de zoveel tijd draaiden we een week lang mee in de keuken van de school, inclusief koksbuis, een blauw-wit geruite broek en hoge muts. Volgens mij stond het mij best schattig, maar als pubermeisje vond ik het natuurlijk super stom om er zo bij te moeten lopen..

Anyway, de geschreven aantekening die ik in mijn boek vond was die van de beurre noisette. Ook wel bruine boter of hazelnootboter genoemd. Wanneer je de boter verwarmt kleuren de eiwitten bruin en krijgt de boter een hazelnoot-achtige smaak. Deze saus is natuurlijk verre van gezond, maar kom op… Af en toe mag je je smaakpapillen best wel even prikkelen!

De saus is ook erg lekker als vulling in een cakebeslag, over een stampotje of meng de beurre met een scheutje madeira en serveer dit samen met Italiaanse saltimbocca. Dit heb je nodig
… voor 1 pannetje

pakje ongezouten roomboter
steelpannetje met lichte bodem

Snijd de roomboter in gelijke stukjes en doe deze in een steelpan of andere pan met lichte bodem. Zo kun je precies zien wanneer de boter begint te verkleuren. Dit is belangrijk, want de boter mag niet verbranden.

Wanneer de boter gesmolten is begin je met roeren. Na verloop van tijd ontstaan er belletjes en wat schuim. Blijf roeren want zo verdampt het water en zullen de eiwitten zich scheiden van het vet. Je zult zien dat de boter nu langzaam begint te verkleuren. Wanneer deze een goudgele kleur heeft zet je het vuur uit en schenk je de boter in een kommetje. Laat afkoelen of serveer direct.

Je kunt de beurre noisette ongeveer 2 weken bewaren in de koelkast.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Kabeljauw met een stamppotje van erwtjes – Blije Bietjes
    13 januari 2016 at 12:55

    […] maakte ik beurre noisette. Deze hazelnootboter is heerlijk in combinatie met vlees, maar smaakt ook fantastisch lekker bij […]

  • Reply
    Curry met kip en naanbrood - Blije Bietjes
    29 januari 2017 at 20:45

    […] mensen met een lactose intolerantie of koemelkallergie. Ik maakte al eens eerder geklaarde boter. Hier kun je lezen hoe ik dat […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close