Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Stoere spruitenstamppot

Op z’n tijd vind ik een stamppotje echt heerlijk! Als klein kind was hutspot een van mijn lievelingsgerechten en nog steeds ben ik gek op het stampen van aardappels en groenten. Vooral in de winter kan ik hier echt behoefte aan hebben. Een gehaktballetje of stukje rookworst erbij, spekjes, een likje mosterd. Als jong meisje bouwde ik een vulkaan van mijn stamppot. Kuiltje bovenin, en je raadt het natuurlijk al, lava in de vorm van jus. Lekker hoor, maar ik moet bekennen dat ik de jus tegenwoordig vaak achterwege laat. Dit omdat er ook talloze lekkere vegetarische varianten op stamppot zijn waar je het vlees en de jus geeneens mist.

Zoals deze stamppot met spruiten, prei en kaas die ik stamp met wat warme melk, room en een flinke lepel mosterd. Dat is lekker joh! Deze keer sneed ik de spruiten doormidden omdat ik dacht dat dit dan makkelijker zou stampen. Dat had ik goed voorspeld, want ze lieten zich na het koken prima stampen. Iets te goed. Ik ben niet zo dol op een Olvarit structuur en vind het wel lekker om nog ergens mijn tanden in te kunnen zetten, dus de volgende keer laat ik de spruiten heel.

Voor de echte vleesch eters onder ons; combineer dit stamppotje met wat uitgebakken spekjes of serveer met Italiaanse worstjes!

Dit heb je nodig
… voor 2 personen

500 gram aardappels, geschild en gesneden
350 gram spruiten, schoongemaakt
1 prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
platte peterselie, een handje
een flinke hand geraspte kaas
200 ml. melk
room
grove mosterd
nootmuskaat
peper & zout

Schil en was de aardappels. Snijd de aardappels en kook ze in ongeveer 20 minuten in een laagje water en een snufje zout. Maak de spruitjes schoon door de onderkant en de buitenste blaadjes te verwijderen. De kooktijd van spruitjes is, afhankelijk van de soort en grootte, 5 – 15 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de prei bij de spruiten. Giet daarna af.

Verwarm in een steelpannetje de melk met een scheutje room en een flinke theelepel grove mosterd en meng dit goed door elkaar. Stamp de aardappels met de spruiten,prei en kaas en voeg de melk toe tot je een smeuïg geheel hebt. Breng op smaak met vers geraspte nootmuskaat, peper en zout. Garneer met wat platte peterselie.

One thought on “Stoere spruitenstamppot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.