BBR is een afkorting voor “bruine bonen met rijst”. Dit Surinaamse gerecht wordt veel gemaakt op dagen dat er weinig tijd is om uitgebreid in de keuken te staan. En het is nog eenvoudig ook. Je gooit alle ingredienten in een pan en dan is het een kwestie van wachten. Ondertussen kook je wat rijst en voor je het weet kun je al aan tafel. Ik eet dit gerecht zonder vlees, maar voor de liefhebbers kun je er op het laatst uitgebakken spekjes doorheen doen. Of je serveert er een lekker kippetje bij. En niet te vergeten de zoetzuur! Dat maakt het gerecht helemaal af.
Surinaamse BBR
Print receptIngrediënten
- 1 pot bruine bonen (700-800 gram)
- half blikje tomatenpuree
- een flinke ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2/3 blaadjes laurier
- 5/6 piment balletjes
- 1 klein Maggi blokje
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- madame Jeanette peper
- selderij, fijngesneden
- zonnebloemolie
- peper & zout
- Voor de zoetzuur:
- 1 komkommer, gewassen
- 1 flinke rode ui, gepeld
- 1/4 rode peper, fijngesneden
- 200 ml. natuurazijn
- 2 eetl. suiker
- 1 laurierblad
- 3 pimentkorrels
Zo maak je het
Meng water, azijn en suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost.
Draai het vuur uit en voeg komkommer, ui en rode peper toe samen met laurier en piment. Doe dit in een afsluitbaar bakje en zet dit in de koelkast.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de fijngesneden ui en knoflook voor een paar minuten op laag vuur.
Doe de tomatenpuree erbij en bak dit even kort mee.
Doe de bruine bonen (inclusief vocht) in de pan.
Vul de pot met 2/3 water en voeg dit ook toe. Nu mag laurier, piment en het Maggi blokje erbij. Breng aan de kook en laat zeker 30 minuten op middelhoog vuur stoven.
Voeg voor de laatste 10 minuten de blokjes tomaat, selderij en madame jeanette peper toe.
Zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan.
Breng op smaak met peper en zout en serveer met rijst, Surinaams zoetzuur en kip.
Dit ziet er echt super lekker uit! 🙂
Thanks! 🙂