Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Makreel rillettes

Makreel rillettes maak je van gerookte makreel, het liefst een uit je eigen rookoventje. In de periode dat ik voor het eerst op mijzelf ging wonen gaf ik mijn moeder een rookoventje cadeau voor haar verjaardag. Dat rookoventje leende ik ooit eens, en heeft vervolgens veels te lang bij mij in de la gelegen. Ik gebruikte hem af en toe, vooral om zelf vis te roken. 

Verse makreel kost je vrijwel niets, en het zelf roken van vis geeft allereerst een heel erg lekker voldaan gevoel. Daarnaast smaakt zo’n zelf gerookte makreel ook nog eens  ontzettend lekker. En ja, dan wil je niet anders meer en om die reden bleef dat rookoventje ook iets te lang bij mij in de keuken staan.

Inmiddels ben ik al heel wat verhuizingen verder en heb ik onlangs voor het allereerst mijn eigen rookoven gekocht. Wat ben ik hier blij mee! Voor nog geen 3 euro kocht ik 2 verse en schoongemaakte makrelen. Deze heb ik 2 uur laten badderen in pekelwater en vervolgens goed drooggedept. Vervolgens heb ik de vis in de rookoven gelegd met 1,5 eetlepel rookmot. 

Het recept voor het zelf roken vind je hier. Ook lees je hier hoe je zelf een rookoventje kunt maken als je er geen in eigen bezit hebt. Vind je het allemaal teveel gedoe? Dan koop je gewoon lekker gerookte makreel bij de visboer. Dan ben je echt in 10 minuten klaar! 

Makreel rillettes

Print recept

Ingrediënten

  • 1 gerookte makreel
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 zure augurk, in kleine blokjes gesneden
  • 1 fijngesneden sjalot
  • het sap van een halve citroen
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 3 eetlepels mayonaise
  • zout en peper

Zo maak je het

1

Maak de makreel schoon door het vel en de graten te verwijderen.

2

Doe de makreel vervolgens in een ruime kom en voeg alle ingrediënten toe die hierboven staan beschreven, behalve de kappertjes, het sap van de citroen en peper en zout.

3

Meng alles goed door elkaar met een vork tot alles lekker smeuïg is.

4

Proef en breng op smaak met peper, zout en het sap van de citroen.

5

Garneer met de kappertjes en serveer de makreel rilletjes met rustiek brood of toast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.