Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Witte aspergesoep

Al eerder liet ik weten dat ik tijdens een weekendje weg een hele hoop asperges bij een aspergeboerderij in Brabant kocht. Een deel heb ik direct verwerkt, want voor de allereerste asperge maaltijd kies ik toch voor de traditionele manier van bereiden, namelijk met gekookte aardappeltjes, ham, een gekookt eitje en botersaus. Een deel van de asperges vroor ik geschild in om later te verwerken tot een risotto. Van de schillen trok ik een bouillon en daarmee maakte ik deze heerlijke witte aspergesoep.

Deze soep maak ik op basis van een roux. Een roux gebruik je altijd wanneer je een gebonden soep of saus wilt maken en bestaat simpelweg uit 3 componenten. Boter, bloem en bouillon (of melk). Voor een witte bechamelsaus gebruik je melk, maar voor deze soep gebruik ik natuurlijk de bouillon van de aspergeschillen. Dit zorgt ervoor dat je soep een intense asperge smaak krijgt.

Als je een roux maakt dan is het heel erg belangrijk om de bloem goed te bakken. Dat doe je niet op hoog vuur, want dan brandt het aan en dat is echt niet lekker. Dus eerst de boter smelten op laag vuur, en daarna de bloem toevoegen en deze mag je zeker wel 3 tot 5 minuten meebakken. Zorg er in ieder geval voor dat de bloem niet gaat kleuren, want dan krijg je geen witte aspergesoep. Laag vuur dus en blijven roeren. Hierna voeg je steeds een soeplepel bouillon toe. Roer ondertussen goed met een garde om te voorkomen dat je straks klontjes in je soep hebt. Als de roux eenmaal goed is opgenomen dan kun je de rest van de bouillon in 1 keer toevoegen. Breng het geheel dan langzaam aan de kook en tadaaa… Je hebt een gebonden soep!


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes. 

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van  ðŸ™‚

Witte aspergesoep

Print recept
Aantal personen: 1 liter soep Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • de schillen en kontjes van ongeveer 500 gram asperges
  • 0,5 liter water
  • 3/4 gekookte asperges
  • 0,5 liter groentebouillon
  • 40 gram roomboter + een klontje extra
  • 40 gram bloem
  • kookroom
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.

2

Breng in een soeppan of asperge pan ongeveer 500 ml. water aan de kook met een klontje roomboter en wat zout.

3

Voeg de schillen en de asperges toe wanneer het water kookt. Breng opnieuw aan de kook, draai het vuur zacht en doe de deksel op de pan.

4

Kook de asperges 10 minuten en draai het vuur uit. Laat de asperges nog 10 minuten in het kookvocht rusten en leg daarna voorzichtig op een bord.

5

Voeg vervolgens 0,5 liter groentenbouillion toe aan de pan met aspergeschillen en breng het langzaam aan de kook. Laat de bouillon minimaal 30 minuten trekken. Zeef de bouillon vervolgens.

6

Verhit in een andere pan de roomboter. Voeg wanneer deze gesmolten is de bloem toe en roer alles goed door. Bak de roux op laag vuur zeker 3 - 5 minuten.

7

Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe en roer goed door met een garde om klontjes te voorkomen. Breng de soep vervolgens aan de kook en breng deze daarna op smaak met peper en zout en een scheut kookroom.

8

Snijd de asperges in stukjes en doe deze bij de soep. Verwarm de asperges even kort mee en serveer de soep direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.