Vega

Falafel

falafel

Ik weet nog heel erg goed wanneer ik voor het eerst falafel at. Dat was op Musica Republica, een van de eerste festivals die ik bezocht zo’n 8 jaar geleden. Dat broodje smaakte mij zo lekker dat ik sindsdien geregeld falafel maak. Super easy en ideaal voor wanneer je een dag geen vlees wilt eten. Nog even over dat easy, in principe is het een heel erg makkelijk recept dat vrij snel klaar is. Je moet alleen wel van tevoren gedroogde kikkererwten een nachtje laten weken.

Hoe maak je falafel?

Wanneer je kikkererwten op blik gebruikt dan krijg je geen stevige falafel balletjes en worden ze gewoon iets minder lekker. Het weken kost je ook geen moeite, waarschijnlijk evenveel als een blik kikkererwten openen. Je gooit de gedroogde kikkererwten in een pan met water, en laat ze daar lekker 12 uur staan. Daarna giet je de erwten af, en pureert deze met wat ingrediënten fijn. Dat zijn minimale handelingen, easy toch?

Falafel

Print recept
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • verse koriander
  • verse platte peterselie
  • komkommer
  • 1 grote tomaat
  • halve rode peper
  • rucola
  • citroen
  • 1 tl. komijn
  • peper en zout
  • yoghurt
  • bloem
  • zonnebloemolie
  • pitabroodjes

Zo maak je het

1

Week de kikkererwten een nachtje (minimaal 12 uur) in een pan met water.

2

Giet de kikkererwten vervolgens af en gooi deze in de keukenmachine samen met 1 fijngesneden ui, 2 tenen knoflook, een klein handje verse koriander naar smaak, de halve rode peper, komijn en zout.

3

Pureer dit tot een gladde massa. Mocht deze iets te "nattig" zijn dan kun je nog wat bloem toevoegen.

4

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak hierin de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking.

5

Rasp de komkommer fijn boven een zeef en vang het vocht op. Gooi het vocht weg en meng de komkommer met de yoghurt, fijngesneden peterselie, wat citroensap en peper en zout.

6

Van de kikkererwten puree draai je balletjes die je vervolgens een klein beetje aandrukt zodat ze van boven en onder plat zijn.

7

Bak de falafel in de zonnebloemolie goudbruin en laat aflekken op wat keukenpapier. Serveer de falafel met de pitabroodjes, rucola, tomaat, yoghurtsaus en wat schijfjes citroen.

 

 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Weekmenu 39 – Blije Bietjes
    25 september 2017 at 11:36

    […] Meatless Monday – Falafel  […]

  • Reply
    Weekmenu 10 – Blije Bietjes
    4 maart 2018 at 17:32

    […] Maandag – Falafel […]

  • Reply
    Weekmenu 29 – Blije Bietjes
    15 juli 2018 at 16:59

    […] Vrijdag – Falafel […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close