Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Op vakantie met de auto – wat eet je dan?

De zomervakantie is aangebroken. Tijd om te ontspannen, van je gezin te genieten en even bij te komen. Vier je dit jaar vakantie in eigen land? Geen straf trouwens met deze zomerse temperaturen, of vertrek je naar het buitenland? Dit jaar vertrekken wij met de auto naar Frankrijk en ik kijk er enorm naar uit. De afgelopen weken ben ik al druk bezig om een toffe afspeellijst samen te stellen voor onze rit naar Zuid Frankrijk. De laatste keer dat ik met de auto naar het buitenland ben geweest kan ik mij al bijna niet meer herinneren. Dat moet meer dan 16 jaar geleden zijn. 

Vroeger gingen wij eigenlijk altijd met de auto op vakantie. Midden in de nacht werden mijn zus en ik door onze ouders wakker gemaakt en kropen wij met onze kussens op de achterbank. Ik vond dat altijd fantastisch! 

Maar wat neem je nou mee qua eten als je zolang in de auto zit? Mijn Wunderlist lijstje staat al vol heerlijke ideeën, en die deel ik graag met jullie! 

Koelbox

Als je met de auto op vakantie gaat dan is het verstandig om een koelbox mee te nemen zodat je het eten en drinken koud kunt houden. Je hebt tegenwoordig ook elektrische koelboxen die je in de auto kunt pluggen. Ik leen dit jaar de koelbox van mijn ouders en die is nog lekker oldschool, dus de koelelementen gaan de dag voor vertrek de vriezer in. 

Drinken

Het is belangrijk om tijdens het autorijden goed te blijven drinken. Dit zorgt ervoor dat je helder en gehydrateerd blijft. Ik koop kleine flesjes water waarvan ik een aantal een dag van tevoren in de vriezer leg. Deze blijven lekker lang koud en dat is handig voor de laatste uurtjes van de reis. Je kunt ook wat munt en citroen aan het water toevoegen voor wat extra smaak. Daarnaast neem ik ook een aantal blikjes fris mee voor de afwisseling. 

Ontbijt

Vertrek je midden in de nacht? Dan wil je zodra de zon opkomt vast even lekker ontbijten. Zoek een mooi plekje uit waar je even stil kunt staan en in alle stilte van je ontbijtje kunt genieten. Vul thuis wat bakjes met kwark of yoghurt en neem de zelfgemaakte granola en lepels apart mee. Of maak thuis een smoothie klaar en vervoer deze in afsluitbare bekers of flesjes in de koelbox.  Een zelfgemaakte bananenbrood is natuurlijk ook heerlijk om mee te nemen en geeft je voldoende energie voor de rest van de ochtend! 

Broodjes

Broodjes zijn natuurlijk altijd ideaal om mee te nemen en zorgen ervoor dat je snel een verzadigd gevoel hebt. Bovendien geeft het energie, en dat kun je tijdens zo’n lange reis echt wel gebruiken. Beleg de broodjes een aantal uur voor vertrek en bewaar deze tot de reis in de koelkast. Eenmaal op reis leg je deze uiteraard in de koelbox. Denk goed na waar je het brood mee wilt beleggen en kies voor droge ingrediënten. Tomaat bijvoorbeeld wordt heel snel zompig, en dat is na een aantal uur niet lekker meer. Een broodje met een gebakken ei (met spek) is altijd lekker. Sandwiches met ijsbergsla, komkommer, een gekookt eitje of kipfilet en een likje mosterd blijven lang vers wanneer je deze in aluminiumfolie inpakt. Of wraps met kruidenroomkaas, gerookte zalm en een fijngesneden bosui is ideaal om mee te nemen. 

Fruit

Neem fruit mee wat je makkelijk achter het stuur kunt opeten. Denk aan bananen, druiven, nectarines of een appel. Je kunt er ook voor kiezen om thuis een fruitsalade klaar te maken. Druppel hier dan wat citroensap overheen om verkleuring tegen te gaan en zet de fruitsalade in de koelbox. 

Groenten

Snacktomaatjes, komkommers, wortels en paprika zijn ideaal om mee te nemen en stilt de lekkere trek. Dip ze in hummus of eet ze gewoon lekker uit het vuistje. Een zelfgemaakte salade neem je in afsluitbare bakjes ook heel eenvoudig mee. Wat dacht je van een Kikkererwtensalade,een Italiaanse maaltijd salade of een Mango rijst salade? De bakjes salade zet je in de koelbox totdat je deze nodig hebt. Vergeet alleen de vorken niet! 

Snacks

Het is vakantie dus er mag af en toe ook best gesnackt worden. Neem wat kleine zakjes chips mee en koop een zakje gemengde noten op de markt. Blokjes kaas uit de koelbox zijn ook heerlijk als je even iets hartigs wilt eten. 

Ik hoop jullie voldoende inspiratie te hebben gegeven voor een smakelijke autotrip naar je favoriete vakantiebestemming. Rijd voorzichtig en ik wens jullie allemaal een fijne vakantie lieve volgers! Maak er een fijne tijd van 🙂 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.