Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Pompoen linzen soep

Hebben jullie Halloween overleefd? Of laat dit Amerikaanse feest jullie volledig koud? Ik heb er zelf persoonlijk helemaal niets mee. Op de een of andere manier vind ik al die Amerikaanse feestjes een beetje teveel van het goede. Halloween, gender reveal party’s… Van mij hoeft het niet zo nodig. Maargoed, bij Halloween horen natuurlijk pompoenen. En wellicht heb jij na dit feestje nog een aantal pompoenen in je kast liggen waar je je geen raad mee weet. Op dit moment zijn er volop veel verschillende pompoenen te koop. De pompoen is mega veelzijdig, want je kunt er zoveel lekkers mee maken. Natuurlijk deze heerlijke pompoen linzen soep, maar wat dacht je van een simpele chili met pompoen? Een chutney van pompoen, of een geroosterde pompoen salade?

Halloween en pompoen. Waarom? 

Nu duiken we even de geschiedenis in. Halloween is namelijk afgeleid van Hallows Even, ofwel All Hallows Eve. De avond voor de Katholieke Allerheiligen. De Keltische variant van oudjaarsdag, Samhain, word gevierd door de Kelten in Ierland en Groot-Brittannie. Op 1 november eindigt het oogstseizoen en begint het nieuwe jaar. Volgens mythen kwamen in deze nacht de geesten van gestorvenen van het afgelopen jaar terug op aarde om zo een levend lichaam in bezit te nemen voor het aankomende jaar. Klinkt best scary, toch?

Om deze boze geesten zoveel mogelijk af te schrikken werden huizen zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt. Men ging verkleed als boosaardige wezens om zo de geesten weg te jagen. 

Deze traditie vloog over naar Amerika in de 19e eeuw, toen grote getale immigranten uit Ierland en Schotland Amerika binnen kwamen. Hierna ontstond in Amerika de traditie om pompoenen uit te hollen. De Kelten deden dit destijds met rapen welke zij uitholde en als lantaarn gebruikte. De Jack-o-lantern gaat over Jack, die in de problemen komt met de duivel. Als Jack sterft is hij niet welkom in de hemel, maar ook niet in de hel. Jack smeekt de duivel om een gloeiend kooltje, waarmee hij zijn donkere en eenzame weg kan verlichten. Die kreeg hij uiteindelijk en stak deze in een uitgeholde raap. 

Nou, dan weet je dat ook weer. Zullen we nu maar gewoon lekker die soep gaan maken? 🙂 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Pompoen linzen soep

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

 • 1 pompoen
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 prei
 • 2 handjes rode linzen
 • 1 eetlepel venkelzaad
 • 1 eetlepel mosterdzaad
 • 1 liter groentebouillon
 • kookroom
 • olijfolie
 • peper en zout

Zo maak je het

1

Schil de pompoen en snijd deze in stukken. Doe hetzelfde met de prei. Bewaar wat prei ter garnering.

2

Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze in een laagje olijfolie een paar minuten zachtjes aan.

3

Voeg de pompoen toe en bak dit samen met de venkelzaad en mosterdzaad een paar minuten aan.

4

Voeg dan de groentebouillon toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.

5

Voeg de linzen toe en zet het vuur laag. Laat de soep 20 - 30 minuten zachtjes pruttelen.

6

Pureer de soep met behulp van een staafmixer glad.

7

Voeg een scheutje kookroom toe en roer dit door de soep.

8

Proef, en breng op smaak met peper en zout.

9

Garneer de soep met wat fijngesneden prei.

10

Eetsmakelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.